Архив

Календар

юли 2014
П В С Ч П С Н
« юни   авг »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Туристически войни

Борбата за ученици достигна нови висоти. Всяка година с малко повече помощ от външното оценяване, носещо все повече двойки, тази година над 60. При средни показатели от 20% по математика и 12% по БЕЛ за област Благоевград при нас имаме поне 25% скъсани. Основните училища сигурно са доволни, че има скъсани и запазват повече ученици в 8 клас, но за гимназиите това означава недостиг на ученици.

Всяка година в Сандански се срещат две философии за набиране на ученици. ЗПГ разчита на целогодишната реклама на успехите и постиженията си в медиите. Гимназията разчита на изградената си система и лични контакти. Събери телефоните, създай регистър и записвай всичко в тетрадка. За да сработи тази система са им нужни наблюдатели пред стаите в училището гнездо.

Никой няма как да премине и да подаде документи без да бъде отбелязан. Така тези, които са се разубедили се оказват притиснати в ъгъла от няколко учители наблюдатели в последен опит да бъдат разубедени и насочени в правилната посока. Интересен факт, е че всяка година се оказва, че няколко ученици са сгрешили училището в подадените документи. Системата създава много подобни изкушения за хората и от двете страни на барикадата.

Опитът да се премахне това стоене пред стаята на комисията за прием на заявления и документи доведе до замесване на РИО Благоевград, телефонни разговори с експерти в РИО  и  началник на инспекторат. Дъждът помогна за това решение, но в крайна сметка то си беше в полза на стратегията на гимназия Яне Сандански да има учители вътре в училището гнездо.

Трябва да им се признае, че всичко е обработено в детайли. Като се почне от съзнателното убеждаване на по-малко мотивираните да пишат като първо желание по-малко търсените паралелки. За тях няма значение къде ще учат, важното е да са заедно с приятелите им. Всичко се свежда до разговорите лице в лице и обещанията, които се дават. И се завърши с вечните приказки  да не се ходи в селското, където е затвор, където няма икономически паралелки, където се ходи на полето, където не се учат общообразователни. Теория на манипулативното убеждаване – преувеличавай, преиначавай, премълчавай.

Единственият практически предмет през цялото обучение, който се провежда в опитното стопанство се превръща в определящ за цялата специалност Селски туризъм. Два допълнителни предмета с думата земеделие, даващи допълнителна специалност Земеделско стопанство към професия Икономист, стават причина да се забрави професията. Нормалните правила, които се спазват в училище го превръщат в затвор.Олимпиади и състезания опровергават и последната теза  за по-ниското качество на образованието по общообразователните предмети. Данните показват, че резултатите почти винаги са изравнени и има силни постижения и от двете страни.  Най-важният  коз пред медиите ДЗИ, също започва да губи сила, ако започнем да сравняваме само добрите паралелки – силни резултати има и в двете училища.

И двете училища имат по две силни паралелки, имат  и средни, и слаби паралелки, но съотношението е, че при тях са 3 средни и 1 слаба, а в ЗПГ 2 средни и 2 слаби, заради 8 клас.  Тази година на поправителен  бяха 12 човека от слабата им паралелка и не успяха да се явят на ДЗИ . Догмата, че в гимназията няма двойки се разби на пух и прах. Липсата на деца принуждава всички да приемат ученици и да не се интересуват от успеха им.

Наистина трябва по-слабите ученици остават да учат в професионално училище за да вземат професия, защото гимназиите с математика и езици ще са мъчение за тях.  Но никой не е казал, че добрите ученици не трябва да имат професия и не трябва да учат в професионално училище. Напротив това е по-добрият вариант за тях – получават професия, добро ниво на владеене на английски език и избягват допълнителното учене на част от общообразователните предмети в 11 и 12 клас над стандартните изисквания на държавата. Затова и в ЗПГ се предлагат паралелки след 7 клас, за да имат възможност силните ученици, които искат да вземат професия да направят своя избор. Ясно, е че учениците, които ще стават доктори, ходят на задължителни частни уроци по биология и химия, независимо в кое училище учат.

Тази година се появиха абсурдни слухове твърдящи, че директорът на ЗПГ ще приема ученици с двойки на външното оценяване.  Манипулативната статия във вестник Струма, твърдяща, че от ЗПГ убеждават учениците да не се записват в паралелката им туризъм, защото ще я закрият, беше апогеят.  Като по същото време се убеждаваха  ученици, че ако не се запишат веднага си губят мястото и второ класиране не запазва нищо.

Съзнателна манипулация, снимане на съобщения от ФВ профили на ученици и изпращането им в РИО. Типичен пример за преиначаване на нещата. Да агитация има, ФВ съобщения има, това е истина. Манипулацията идва в заглавието, никой в нито едно съобщение във ФВ не е твърдял, че паралелката в гимназията ще се закрива. Няма такова нещо.

Съобщението изпратено към приети в профил Туризъм гласи, че изборът им не е правилен. Няма как да получат професия в обикновена гимназия. Професия се получава само в професионални училища. Документ за професия издават само професионалните училища. Така, че да учиш Туризъм в обикновена гимназия е все едно да учиш математика на ниво над средното в професионална гимназия . Може да се получи във вид на СИП, но не е това основната идея на професионалната гимназия. А и математиката винаги може да я научиш след това във висшето училище. Реално в профил няма достатъчно часове, нито има достатъчно практика и накрая получаваш обикновена диплома, която не ти дава правото да твърдиш, че имаш професия.

Набирането на ученици не свършва с  1 класиране. Докато ученик не се е записал, той е потенциален кандидат за промяна на желанията си. Затова е изпратено съобщението, преди да е приключило записването, което казва на тези ученици, че ако наистина искат да получат професия в областта на Туризма, то ЗПГ е тяхното решение.

Учениците имаха право да знаят това преди да решат окончателно, имаха право да знаят и какви са правилата, по които могат да променят желанията си.  При положение, че искат да променят тези желания трябваше да знаят, че това може да стане  на трето класиране.

Това е истината, никой не е твърдял, че паралелката в гимназията ще се закрива в нито едно от тези съобщения. И нямаше за какво толкова да се притесняват колегите от гимназията и да измислят манипулирани статии, защото повечето от учениците, които са в тази паралелка са дошли там на приятелски начала. И агитацията имаше много малък шанс да успее, но истината, е че тези ученици не бяха за тяхната паралелка. Беше грешка, идея, която нямаше как да успее.

Повечето са момчета с интереси към високите скорости и за тях по-добрия вариант щеше да е монтьори в ЗПГ след 8 клас. На тях не им пука в каква паралелка ще са, за това и попаднаха в паралелката с традиционно най-нисък бал, повечето са между 18 и 21.  Тези хора ще са в профил Туризъм, това ще е втората им слаба паралелка.

Истинският проблем е, че в Сандански цялата система е объркана – повечето ученици кандидатстват след 7 клас и всички училища са принудени да предлагат повече паралелки в 7 клас. Така след 8 клас не остават деца. В Петрич е точно обратното и се създава само 1 или 2 паралелки след 7 клас. Реално погледнато и двете училища трябва да правят  7 паралелки след 7 клас – 4 паралелки в Гимназията и 3 в ЗПГ.

А другите паралелки трябва да са след 8 клас. 2 в гимназията и 3 или 4 в ЗПГ, защото сега всички тези деца, които тормозим да се записват след 7 клас нямат такива възможности и не са за такива паралелки. На тях интензивното изучаване на АЕ след 7 клас им идва малко в повече. Но при положение, че едното училище пусне по-малко паралелки след 7 клас,а другите пуснат повече, тогава учениците ще отидат при другите и затова всички пускат повече паралелки.

Написаното в горните редове е поглед от единия ъгъл, може да кажете, че е непълен, пристрастен и дава част от истината, но показва как изглеждат нещата от страната на ЗПГ. Може би малко прекалихме тази година и от двете страни и сега трябва да съжаляваме, защото никой не постигна нищо от това, само още повече се развалиха отношенията между училищата.

А недоразуменията се получават, защото ако загубиш тази борба, последствията от това се усещат от всички учители в правенето на нормативите. Тук няма нищо лично, само борба на аргументи, в която и двете страни използват и правят удари малко или повече зад границите на позволеното. Всеки вижда нещата от своята страна и вярва на това, което иска да вярва. Никой не знае къде е точната истина.Както винаги някъде по-средата.

Подобни публикации: