Архив

Календар

юли 2014
П В С Ч П С Н
« юни   авг »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

УСПЕХ 2013-2014

Измина и 3 издание на проект УСПЕХ. Тази година имахме по-малко клубове. И част от учителите изпълниха обещанието си, че няма да продължат заради голямата документация, правила и изисквания към тях. Идеята, че от документите зависи дали ще получиш възнаграждение за усилията ти не звучи добре, но на практика е така.

Разбираемо , че където се получават пари се изисква и по-голям контрол. Пренесено в български условия, това се умножава с 10 ки проценти увеличени документи. Допълнителни проверки и контрол от директор и контролиращи в РИО и МОН, допълнително усложняват всичко.

Отсъствията превръщат заниманията в поредният контролиран час. Процесът, в който учителите създават клубове и си търсят ученици до известна степен изкривява нещата, защото в сила влизат и други методи на убеждаване.  Обратната ситуация на създаване на клубове по инициатива на учениците е добрият вариант.

Ситуация, в която клубовете съществуват сами за себе си също не създава добри условия. Може би трябва да се помисли за обединен проект още в началото, в който клубовете вършат съвместни дейности и показват резултати заедно в представителните изяви. Може би интензивните и чести събирания са също добър вариант.

Иначе клубовете свършиха доста работа – правиха макети на звезди и планети, готвиха, правиха благотворителни изяви, стреляха, играеха футбол, театралните изяви бяха велики, учебни компании се състезаваха и развиваха бизнес идеи, правиха снимки и видеоклипове. Като клубовете посещавани на доброволен принцип и с желание преобладаваха, но дори и останалите имаха интересни занимания.

Въпреки критиките УСПЕХ беше една добра идея. Електронната отчетност е голяма крачка напред, в сравнение с другите ЕС проекти. Клубовете създават допълнителни ангажименти за учениците, а учителите взимат допълнителни възнаграждения. Продължението тази година може да се отложи заради изборите, но ще има такова. Училищата може да спрат по-свое усмотрение, но създадените традиции не бива да се изоставят.  Инициативата в ръцете на учениците ще възроди първоначалният ентусиазъм.

Подобни публикации: