Архив

Календар

август 2014
П В С Ч П С Н
« юли   сеп »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Как науката променя начина ни на живот

Науката е върховното обяснение за всяко нещо, което става по света. Всичко, което ни заобикаля, е създадено благодарение на множество опити и изследвания от хора, които разбират заобикалящия ни свят толкова добре, че да го променят. Защо падна ябълка на главата ми? Защо усещам нетърпими болки в стомаха? Как да се излекувам от тази неспираща болка? Отговорът се крие в едно дълго изследване, което е било проведено от един добре квалифициран и ентусиазиран учен. Много рядко ще се намери въпрос, на който да не може да бъде отговорено чрез научно изследване.
Като за начало да помислим какъв би бил животът ни, ако никога не е имало наука? Това есе нямаше да съществува, нямаше да бъде толкова разпространено това състезание, нямаше да можем да се храним с толкова разнообразни храни, водата щеше да е препълнена с микроби и още безброй „луксове” нямаше да имаме. Да започнем от самото начало, от първата химична реация, която открива човекът – огъня. С това се променя цялата история на човека, вече не е трябвало да ядем храна от животински произход с опасност от тении, в пещерите е станало много по-топло и всичко това само от едно откритие… Да си помислим през всичките години на съществуване на човечеството колко много открития е имало. С други думи – науката не е променила начина ни на живот, тя е създала начина ни на живот. Къде щяхме да сме без науката, в някоя пещера, без интернет, нямаше да има презервативи, никакъв Макдоналдс ( което не е чак толкова зле) и още безброй „нужди”.

Да не забравяме също, че науката ни дава отговори защо правим толкова естествени неща като уриниране, мигане, хранене и така нататък. Отговорът се крие в биологията. Накратко –уринираме, за да се отървем от вредните вещества, попаднали в нашето тяло; мигаме, за да разпространим сълзи по цялата повърхност на окото и да го запазим от външни влияния; храним се, за да обновим клетките и тъканите си.

Никога не ни е в излишък малко познание по определена наука. На мен в момента ми е от полза знанието ми за всяка една наука, тъй като ми помага да напиша това есе. Извън рамките на есето – отново на помощ се явяват общите науки, които изучава всеки ученик, и науките, свързани с моята специалност, но това означава ли, че след това няма да използвам и останалите? По-добре е да не си отговарям сам на въпросите, затова вие решете дали е по-добре 1 филия или 2 филии хляб. Въпреки че ако сте на диета, няма да искате 2 филии, но – надявам се – разбрахте какво се опитвам да кажа.

На ума никога не му омръзва да учи нови неща, защото, щом спре, тогава започва една бавна и мъчителна смърт. Ако не се учим на нови неща, а си оставаме със същите виждания за света, същите методи на действие и същите илюзии, че ние знаем всичко и че няма какво да учим точно в този момент, ставаме просто една куха черупка, която е маловажна в тази огромна вселена. Ако пък се учим и сме широко скроени, правим промени в плановете си, дори и да са рисковани и да „знаем, че нищо не знаем” – тогава ние ще докажем, че не сме загуба на ресурси.

Да поговорим за любимата ми научна област – езикознание. Ако ние не учим английски или някакъв друг език, няма да бъдем в състояние да отидем в други държави, да научим неща, които не са написани на езика, който ние знаем, няма да бъдем в състояние да комуникираме с останалата част от света, много от научните изобретения няма да бъдат възможни, тъй като учените няма да разберат това, което казваме, какво сме открили и целият свят ще бъде едно скучно място. Без силата да общуваме с хора от други държави никой няма да разбере какво се случва в другите страни, освен в България. Като си помисля, че някои хора подценяват тази сила, очевидно е, че тези хора са куха черупка.

Всеки ден, всяка минута, всяка секунда ни променят. Дали ще бъде начинът, по който говорим, как се отнасяме с другите около нас и как гледаме на света. Науката не е просто една декорация в нашия живот. Тя е основата на всички наши познания и всички наши открития от нашето раждане до края на нашия живот. И нямаше да знам много от тези неща, ако не знаех английски.

Илия Бараков,10 клас

 

Подобни публикации: