Архив

Календар

октомври 2014
П В С Ч П С Н
« сеп   ное »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Земеделска професионална гимназия развя българския флаг в слънчева Андалусия

logo222

Екипът на гимназията, включващ четирима ученици и трима педагози се завърна от Испания. Посещението ни в страната на фламенкото бe свързано с четвъртата работна среща по проект „Вълшебни тухли за европейско гражданство“ – училищни партньорства, секторна програма Коменски към програма „Учене през целия живот“. Домакин на срещата бе испанска гимназия IES SEVERO OCHOA, намираща се в селището Сан Хуан де Азналфарче, на 4 километра от Севиля, която е олицетворение на слънце, маслинови дървета, борби с бикове, футбол и много позитивизъм.

Целта на срещата бе да се проследи прогреса на проекта през първата година, да се конкретизират предстоящите задачи за втората и да се представят обектите, които ще бъдат изложени във виртуалния музей на седемте чудеса, един от крайните продукти на проекта. Музеят ще бъде изграден в седем стаи – стая с пейзаж, избран от всяко партньорско училище, стая с исторически личности, с музикални произведения, с монументи, с писатели, с картини на художници от всяка страна, и стая със типични храни. Нашият екип реши да представи като пейзаж Седемте рилски езера, за музикалнa творба изборът бе лесен – песента „Излел е Делю хайдутин, в изпълнение на Валя Балканска. Тя ще звучи и в нашия виртуален музей. В него ще намерят своето място Иван Вазов, патриархът на българската литература, цар Симеон и златният век на българската книжнина, Владимир Димитров – Майстора с неговата картина „Момиче с макове“ , мадарският конник и киселото мляко. Много ни се искаше в музея да има българско меню с шопска салата и боб с наденица , но трябваше да се съобразим с избора на една храна. В артателие учениците рисуваха представените обекти на всяка страна върху кутии, за да ги превърнат в магически тухли. Стената, изградена от тях, стана символ на приятелството и познанието. Отново показахме, че стените могат да свързват, а не да разделят.

Паралелно с планираните дейности ние успяхме да посетим кметството и археологическия музей в Сан Хуан де Азналфарче, двореца Алказар и третата по големина в света катедрала в Севиля. Разходихме се в старинния квартал Санта Крус. Изграден като лабиринт от малки улички и алеи, кварталът е място, където може да се избегне жаркото слънце през лятото в Севиля. Предполага се, че от този квартал е започнала историята на дон Жуан.

Насладихме се на хубави панорамни гледки от кулата Хиралда и от терасите на модернистична конструкция Metropol Parasol, известна като „Гъби на въплъщенето”. Успяхме да се докоснем до испанската култура, традиции и кухня. Опитахме вкусните андалуски ястия – гаспачо, паеля, тортиля . Опитахме тапас /различни видове мезета, които заместват основното хранене/ и шунка, известна под името „хамон”. Имахме и фламенко вечер.Бяхме свидетели на студентски протест за откриване на нови работни места.

Времето, прекарано в слънчева Андалусия не бе много, но бе достатъчно да усетим позитивизма и гостоприемството на нашите приемни семейства и колеги.
Тръгнахме си за България с малко тъга и голямо желание за нови срещи.

Участници в четвърта среща по проект „Вълшебни тухли за европейско гражданство”
дейност „Училищни партньорства” секторна програма Коменски, програма ‘Учене през целия живот” :
Дина Кирилова – координатор по проекта, главен учител по информатика и ИТ
Ваня Подгорска – учител по Английски език
Соня Терзийска – учител по биология и здравно образование
Габриела Палатлийска – ученичка от 10 клас
Елена Кирилова – ученичка от 10 клас
Ния Дзимбова – ученичка от 9 клас
Петя Петкова – ученичка от 9 клас

Този проект е финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Тази публикация [съобщение] отразява само личните виждания на нейния автор и от Комисията не може да бъде търсена отговорност за използването на съдържащата се в нея информация

Подобни публикации: