Архив

Календар

ноември 2014
П В С Ч П С Н
« окт   дек »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Колекция от образи

Във всеки клас присъстват хиперактивните. Тях не ги свърта на едно място. Концентрацията се променя постоянно. Вниманието също. Говоренето е тяхна втора природа. Въпросите им са хаотични. Залавят се за думите като за сламка и променят идеята в различна посока.

Във всеки клас присъстват отегчените и незаинтересованите. Мислите им се реят. Погледите също. Думите на учителите преминават като вятър покрай ушите им. С нетърпение чакат да бие звънецът за край на мъчително дългия час. Те са там, защото така трябва  и училището е добро място за общуване и срещи.

Във всеки клас ги има изпълнителите. Старателни, прилежни и тихи. Следящи всяка дума и изискване. Опитващи се да мислят и отговарят на въпросите. Старателно изписващи страница след страница в тетрадките. Винаги с научени уроци и домашни. Любимците на учителите.  Дисциплинирани, но не винаги успешни. Отличните оценки не дават предимство в живота и те усещат това пораствайки.

Във всеки клас ги има високомерните. Те знаят всичко. Дават постоянно верни отговори. Допълват другите и ги поправят. Мислят си, че знаят всичко. Понякога задават неудобни въпроси. Използват славата си на знаещи и понякога получават бонуси.  Винаги имат мнение.

Във всеки клас ги има активистите. Те са емблемата и непрекъснато участват в инициативи и извънкласни дейности. Винаги с готовност се отзовават на поредната учителска идея. Жадуват за подобни изяви и се чувстват комфортно. Умеят да се възползват от положението и да пропуснат някои часове, използвайки изявата за оправдание.

Във всеки клас ги има лошите. Те са постоянните вредители в час. Имат редовната идея да провалят учителските усилия. В повечето случаи успяват с постоянната идея да ги изгонят . Имат разрушително влияние и превръщат останалите в тяхно бледо копие за подражание. Имат редовни срещи с директор и тормозят своите родители с посещение в училище. Лошите изживяват своите звездни мигове в училище и след това залязват в миманса.

Във всеки клас ги има странните. Със своето обличане, своята музика, своето поведение и странности. Трудно се справят с комуникациите.  Затварят в своят свят, или се обграждат със себеподобни. Другите не ги приемат и им се присмиват. Ефектът на груповото мислене ги изолира още повече. Странните са едни от най-цветните хора на земята. Имащи особено мнение и показващи силата си да стоят в позицията на различните.

Във всеки клас ги има и интересчиите. Те често променят приятелите, мненията си, възгледите си. Използват другите и ситуациите за да постигнат ефект за себе си. Умеят да манипулират и да карат другите да работят за тях. Природата им ги е направила комуникативни и познавачи на характери. Съзнателно пренебрегващи редица предмети, от които са решили, че нямат полза. Отдаващи се изцяло на любимите си занимания. От тази среда произлизат много от успешните хора в обществото.

Във всеки клас ги има срамежливите. Мълчаливците стоящи и наблюдаващи. Притесняващи се да споделят това, което мислят. Пренебрегвани от учители заради непознаването на характерите им. Мачкани от останалите и поставяни на заден план. Израстващи със закъснение и лудуващи със закъснение. Компенсиращи с учене на уроците и активност в клас.

Във всеки клас ги има веселяците. Душата на компанията. Остават си такива до живот. Наблягащи на веселието и удоволствията. Добродушни по-характер. С учебни занятия на втори план. Разбрали, че живота не трябва да се приема прекалено насериозно. Едни от най-харесваните хора в училището. С успехи сред противоположният пол.

Във всеки клас ги има спортистите,  отдадени на своята мисия. Мислят ги за тъпички и повърхностни, но дисциплината не е лесно нещо и изгражда характери. Те носят слава на училището и преминават по този начин с една идея по-лесно образованието си. Имат привилегията да отсъстват често. Насочили са усилията си в любовта. Възползват се от перфектните си фигури.

Във всеки клас има и лидери. Тяхната дума се цени. Когато кажат нещо могат да повлияят на целият клас. Имат силни характери. Когато се решили нещо, не се отказват докато не постигнат целите си. Умеят да се изразяват с думи и имат убедителен изказ. Спечелили са уважението на другите със смели постъпки в сложни ситуации.

И тази колекция от образи създава атмосферата в клас. Сложна амалгама от характери. Преобладаващия типаж  определя и поведението, и груповата атмосфера. Тези образи не са постоянни и често се променят с израстването. Ситуациите се променят в лоша или положителна посока.

Подобни публикации: