Архив

Календар

ноември 2014
П В С Ч П С Н
« окт   дек »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

20 стъпки към успеха и щастието на прага на живота

За да може човек да стане успешен и да живее в хармония със себе си, трябва към 20-годишната си възраст да започне да се придържа към строго определени правила и да има ясни представи за някои реалности в съвременната действителност. Така смята американският бизнес коуч Жулиен Смит, който е формулирал набор от практични съвети, насочени предимно към младите хора, за висок старт в живота. Но никога не е късно човек да се промени, така че, нека да четат и тези над 20.

1. Светът ще се опита да притъпи самостоятелното ти мислене – като се започне от банковите плащания и лихвените проценти по кредити , та чак до диетите-чудо. Защото необразованите и неинформираните хора по-лесно се управляват, по-лесно се измъкват пари от тях. Затова не спирайте да се самообразовате – от това зависи дали ще бъдете богати, независими и щастливи.

2. Не се доверявайте сляпо на образователните институции. Докато те подготвят поредните учебни планове, системата остарява, а понякога дори успява да се срине. По-добре се учете да печелите уважение и авторитет чрез лидерство и реални дела.

 3. Четете колкото се може повече. Усвоете техника за бързо четене с високо ниво на запаметяване. Нека първата ви цел в тази посока да е прочитане на една книга седмично.

 4. Стремете се да общувате постоянно и с всеки. Станете майстор в тази област. Учете се да откривате във всеки човек неговите добри страни и бъдете отворени за тях.

5. Не губете времето си в прояви на скромност. Скромността всъщност е убеждението, че вашите емоции могат да бъдат арбитър на вземането на решения от ваша страна. Всъщност, вярно е точно обратното.

6. Ако в отношенията ви с някого има нещо, което ви притеснява, тревожи или ви е неприято, не се колебайте час по-скоро да се освободите от него.

7. Старайте се максимално често да общувате с хора, които са по-възрастни от вас и определено имат натрупан по-голям житейски и професионален опит. Ценното в този тип отношения е, че системата за вземане на решения сред вашите връстници е неблагонадежна и в този смисъл е лош съветник. А по-възрастните знаят всичко, което предстои да научите впоследствие.

 8. Търсете хора, които са по-подготвени и компетентни от вас във всяка област, която ви интригува и прекаравайте колкото се може повече време с тях. Това, само по себе си е важно за израстването ви, както е важно и следствието от него – не се примирявайте да бъдете посредствената част от тази група, стремете се да се развивате и растете.

9. С времето ще ставате все по-консервативни. Това е факт. Затова сега е моментът да реализирате най-щурите си идеи. След това просто ще станете прекалено предпазливи.

10. Максимално съкратете разходите си. Това ще ви позволи да натрупате резерви за осъществяването на щурите идеи.

11. Вместо да се домогвате до статус в обществото чрез материални блага, повишавайте го посредством личен опит. С други думи, пътуване до Париж е по-добър избор от нов шкаф. Това е избор, който стабилно повишава чувството за удовлетворение.

12. Ако парите не ви достигат, стремете се да създадете собствена, ефективна икономика. Пазарувайте по-често от интернет, за да се възползвате от намаленията. Ако сега живеете от заплата до заплата, опитайте се чрез правилно разпределение на разходите да удължите този период. Крайната ви цел е да достигнете момента, в който ще се състояние да планирате за пет години напред.

13. Проектирайте и планирайте, всичко което движи живота ви или искате да имате. Това развива отлично логиката, паметта и въображението.

14. Не си позволявайте да трупате излишни килограми, докато сте млади. Да, вашите хормони ще ви помагат в началото, но не разчитайте само на това, защото е до време.

15. Научете се да готвите. Това значително ще улесни изпълнението на целите да харчите разумно и да се придържате към здравословен стил на живот, тъй като на тези години повечето залагат на вредности като полуфабрикати и лавките за бързо хранене.

16. Не крадете от съня си, винаги спете достатъчно. Сънят също помага в битката с излишното тегло. Ако вярвате в теорията, че сънят е излишна загуба на време, знайте че колкото по-малко спите, толкова по-неефективни сте.

17. Създайте си навика да си водите бележник с ежедневните задачи и ангажименти. Не се доверявайте само на паметта си, колкото и силна да е тя. Не допускайте да стигате до там, че да се измъчвате дали имаше още нещо, което трябва да свършите или само така ви се струва.

18. Задайте си голяма цел и позволете на случайностите да ви помогнат.

 19. Станете специалист в дадена област. Ако трябва, посветете 5 години от живота си на това дело – по-добре е, отколкото да се въртите в кръг.

20. Не се опитвайте да променяте хората, търсете тези, които нямат нужда от промяна.

Списание Мениджър и  Жулиен Смит

Подобни публикации: