Архив

Календар

февруари 2015
П В С Ч П С Н
« яну   мар »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728  

Как се провеждат държавни зрелостни изпити /ДЗИ/

Започва се с определяне на комисия по провеждане на ДЗИ на областно ниво. РИО играе основна роля в провеждането на матурите. Следва безкрайна кореспонденция с училищата. Заповеди и препоръки, припомняния и указания за всеки детайл. Назначената училищна комисия има председател и администратор, които вършат основната работа.

Месец февруари е свързан с определянето на зали, квестори и консултанти в училището и предоставянето им в РИО. Цялата информация се вкарва във специален софтуер за ДЗИ и в екселски таблици за РИО. Базата с данни се качва онлайн в системата за ДЗИ, където се обобщава. Експертите в РИО, назначени в областната комисия имат достъп до данните, които се вкарват от училищните администратори. Първо за залите, които се подават се изисква да бъдат с камери за наблюдение. Записите са пазят известно време. Това е задължение на директорите на училищата

Всяка година за да се застраховат от РИО правят обучение за училищните комисии. От няколко години промени няма и всичко продължава с редовните  констатации колко важно е да се проверят имената на зрелостниците по лични карти, защото след това нямало как тази грешка да се промени. Онези със софтуера са взели парите и ги гонете след това. Училищата също са задължени да направят специална родителска среща със зрелостниците и да ги информират с правата и задълженията им, най-вече с важните за тях дати.

И така до 20 февруари са събрани допустимите кандидати за квестори от училищата. Класните ръководители на 12 клас и родителите на 12класници се освобождават от участието в квесторство. Участниците в техническите комисии, организиращи матурите също. Те имат прекалено много задължения за да участват и като квестори. Учителите по чужди езици се подават като консултанти. След това комисията в РИО ще определи в кое училище да изпрати квесторите. Практиката от последните ДЗИ показва, че учителите се изпращат квестори и консултанти в съседни близки градове или в други училища в големите градове.

Следващите важни дати за март месец. За 2 седмици зрелостниците са длъжни да подадат желанията си за двата задължителни изпити. Избират втори задължителен изпит като попълват заявления. След последната дата няма връщане назад. Избраното не може да се промени. Изборът е важен, защото оценките са важна част от определянето на средният успех от дипломите /определя 1/3 част от този успех/

Тази оценка се използва по-късно и при кандидатстване в университетите и понякога учениците се застраховат и избират друг предмет, който няма след това автоматично да влезе в бала за ВУЗ. Изпитите по-желание в момента са силно редуцирани, защото всяка оценка различна от слаб се записва задължително в дипломата. В професионалните училища общата оценка от държавните изпити по теория и практика също може да се запише при желание на зрелостника.

Администраторите вкарват тази информация в софтуера за ДЗИ и изкарват справки, които се изискват от областната комисия в РИО. Това се прави февруари и март месец. Софтуерът позволява да се използват данните от системата АдминПро и от ДЗИ системата от миналата година.

Април месец е месец за почивка. Настъпва важният май. Датите за матурите са след 20 май, обикновено през един ден. Няколко дни преди това учениците получават служебни бележки. Преди това те са получили бележка, която е на цветна хартия, тази година ще са на бели листове, но с воден знак, за да не стане объркване в деня на изпитите. Първата служи за потвърждение на вярното попълване на техните желания, а втората служебна бележка е вход за училището, в което се провежда изпита. Заедно с личната карта.

В бележката са обозначени училището и стаята, в която ще се провежда ДЗИ за всеки ученик. Обикновено се избягват изпити за учениците в техните училища, когато това е възможно. Квесторите също получават назначенията си дни преди изпитите. По това време се изпраща списък с допуснатите до ДЗИ, защото при наличие на поправителни изпити и слаби оценки не можеш да се явиш на ДЗИ. Повече от 4 изпита автоматично те праща в списъка с недопуснатите.

Провеждането на изпитите е сложна процедура. Председателите на училищните комисии предният ден получава запечатаните изпитни материали. Вечерта преди изпит се поставят списъци с учениците по стаите. На чиновете се лепят имената на учениците с цел да няма ученици от едно училище близо един до друг. Вечерта преди изпита стаите се запечатват. В деня на изпита квесторите са длъжни да са в училището в 7 часа, където отново получават инструктаж. За учениците часът е 7-30.

В 8 без 5 училищните комисии подават информация за бройката на явилите се зрелостници. След 8 часа те не се допускат в училището. Учениците  следват инструкциите на квесторите. Записват имената си и ги запечатват в малките пликове под зоркият поглед на квесторите. Това може да създаде много проблеми. Грешките върху оригиналните листове създават много проблеми и затова квесторите се обръщат към училищната комисия. Те от своя страна към областната. Пишат се обяснения, за всяка подмяна. Разпечатаните материали се получават от квесторите срещу подпис.

В 7-30 администраторите изтеглят материалите от сайта за ДЗИ за необходимите предмети. Те предварително са проверили за наличието на Интернет и за работеща копирна техника.В 8 часа от МОН изпращат паролата за кодираните материали. Имаме 30 минути за да разпечатим необходимият брой материали и да ги разпределим по стаите. Тогава техниката си прави експерименти с търпението на комисията и създава проблеми. Информацията за начало на изпита се подава в МОН и в РИО. След приключване и на последният ученик в стаята квесторите предават материалите на комисията и те ги носят в РИО.

Част от квесторите са назначени в коридорите и тяхната работа е доста по-лека. Придружаващи учениците при техните две излизания до тоалетна. Те са оставили телефон в стаята, но какво правят в тоалетните и дали имат още телефони си знаят само те. По отношение на преписването може да се направят доста неща, но засега положението си е такова и никой няма намерение да го променя.

След 2 седмици резултатите се появяват в сайта на МОН. Проверката става с ЕГН и номера от ДЗИ. Училищата получават официални протоколи от РИО. Взелите и двата изпита получават диплома за средно образование.  За другите процедурата февруари-май се повтаря юли-август месец. В този период ученикът може да промени предмета за втория изпит. Няма ограничение за вземане на изпит и това може да стане и след 20 години.

 

Подобни публикации: