Архив

Календар

март 2015
П В С Ч П С Н
« фев   апр »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Гениален маркетинг

Определете ключовете движещи механизми на промяната, разрушителни събития и съответните реакции. Движещите сили на промяната са новите възможности, иновации и изисквания.  Създават се нови конкуренти, канали и лидери. Формират се нови очаквания,  стандарти и правила. Новите пазари също пораждат промяна в свързаните области, които ги снабдяват и поддържат. Нарасналия импулс  в новите пазари създава неочаквани ефекти на промяна, ускорявайки движението. Преживяванията на клиентите създават очаквания в другите пазари.

Не може да се копира сърцето и душата на компанията. Определете своите съществуващи и потенциални клиенти, техните съществуващи и следващи нужди и желания. Определете своите съществуващи и потенциални неизявени качества, техните съществуващи и следващи приложения. Очертайте бъдещите промени, участници, условия, разрушителни събития и реакции и създайте вихър на промяната с подходящ бизнес ритъм.

Определете съществуващите пазарни категории и основните играчи. Изследвайте новите възможности, области, горещи точки,студени места, размити граници и бели полета за разширяване и нови акценти. Обмислете най-ценните от тях и се позиционирайте стратегически. Очертайте всеки пазарен процес и го измислете наново, така, че да започва с клиента, персонализирайте го.

Насочете се към ресурсите на най-привлекателните пазари. Осигурете си конкурентно предимство. Създайте си подход за реализиране на печалба. Къде да играем. Как да се конкурираме. Как да спечелим. Пазарната позиция зависи от това как се свързваме с другите. Стратегията изисква насочването на усилията, вземане на решения относно приоритетите и това какво ще правите.  Създаване на фокус, насочен към печелившите краища на пазарното портфолио. Фокус към продукта, клиента или цената.

Силните марки – Емоционално потвърждават, че сте някой. Възприемат ви като силна идентичност, която буди възхищение и признание. Създава принадлежност към общност, силна привързаност и ангажираност.  Дефинира завладяваща цел, голяма идея за хората. Марките опори дават на хората нещо положително и постоянно.  Марката е много по-дълбока идея от продукта. Тя отразява стремеж, а не просто нужда. Тя провокира, а не просто информира. Марката се създава по-рационален, сравнителен и емоционален начин. Какво правите за хората, по различен начин, какво изпитват хората.

Разгледайте потребностите, мотивациите и стремежите. Идентифицирайте съществените елементи. Идентифицирайте мотивиращите активатори и отличителните белези.  Разберете как нагласите водят до поведения. Свържете ползите на служителите с марката. Идентифицирайте главните бъдещи възли, където всеки един контекст и тенденция може да предизвика отклонение

Изследвайте и подредете широка гама творчески идеи вътре в дефинирания контекст. Свържете и изразете тези идеи по по-силни начини, съединявайки целите идеи и техните елементи. Филтрирайте идеите по гъвкави критерии. Вземете решение на базата на най-добрите идеи.  Обърнете внимание на приоритетите на клиента, а не се стремете да предлагате повече от необходимото.Разрушете настоящото състояние, генерирайте поредица от потенциални непоследователности.  Разширете бъдещото състояние. С ясни и завладяващи послания, представени по уникален начин.Интелигентността е автоматизирана, хората влагат повече стойност в емоциите, въображението и ритуалите.

Определете коя е  целевата аудитория, какъв вид решения търсят, защо да изберат на вашето решение, как ще бъде постигнато различието, колко биха платили, какво искат да получат, което другите осигуряват.Опишете контекста, проблемите, потребностите и желанията, изберете две уникални отличителни ползи, обяснете защо можете да предложите тези ползи по-добре от другите, каква цена искате за това, какви са компромисите Привлекателни, запомнящи се, лесни за казване и спомняне, персонални, с основна полза, различни, емоционални, заразителни, ритмични рекламни послания.

Планирайте всяко от последователните взаимодействия, които клиентът има с вас, през неговите очи, с неговите думи. Елиминирайте стъпките, които не носят добавена стойност. Подобрете съществуващите стъпки и съществуващото преживяване. Диференцирайте и персонализирайте, добавете театрални елементи и импровизирани изпълнени. Внасяйте неочакван елемент в конвенционалното.

Работете с вашите клиенти, наблюдавайте ги, разговаряйте с тях, присъединете се към тях, за да разберете от какво наистина се интересуват. Каква е целта на вашата маркаь пропозиите и решенията, които са наистина важни и свързани със страстта на клиента. Изразете отново апела си, за да споделите страстта им.  Дайте отново енергия на вашите хора с чувство за цел и нова култура, която ги свързва с клиентите. Дефинирайте отново за да дадете този нов фокус практически и иновативно. Обединете хората, създавайки нови общности по интереси, създавайки социална структура.

Гениалните специалисти по маркетинг се вдъхновяват от противоречието, проблемите, парадокса, непознатото, и от това, което няма смисъл.

Гениален маркетинг- Питър Фиск

Подобни публикации: