Архив

Календар

април 2015
П В С Ч П С Н
« мар   май »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Практика в чужбина -Германия

logoo

Ученици от Земеделска професионална гимназия „Климент Тимирязев”, професия „Хлебар-Сладкар”, специалност „Производство на хляб и хлебни изделия” от 12 клас и професия „Техник технолог по качеството на храни и напитки”, специалност „Контрол на качеството и безопасност на храни и напитки”  от 11 клас завършиха своята 15-дневна учебна практика в град Кемниц, Германия.

Практиката се проведе от 07 до 21 април в  частни хлебопекарни и ресторанти в 250-хилядния Кемниц. Учениците се запознаха с различието в суровините, технологичните процеси, новостите в направата на теста  за саксонските хлебни и сладкарски изделия.   Усвоиха технологиите и техниките за контрол и безопасност на храни и напитки в заведенията за хранене и развлечение в Германия. Усъвършенстваха някои специфични техники и технологии за приготвяне на ястия и напитки в немската кухня.

В ресторанта на HWK Chemnitz Симона Тренкова работи в студена и топла кухня при подготовката на салати и предястия. Това е нейният коментар: „Практиката в Германия не беше една от най-леките, но все пак аз имах желанието да участвам в образователна мобилност в друга държава. Научих много нови неща и подобрих своите езикови умения за комуникация на чужд език. Беше ми интересно и  забавно. Много съм доволна от постигнатите резултати. Пожелавам на всеки такова щастие.”

Децата, работили в хлебопекарни, изразиха своето очарование от възможността за надграждане и затвърждаване на  своите умения във високотехнологична модерна работна среда. Симеон Кременлиев изказа своето мнение относно практиката:

„15-дневната практика в Германия беше интересно и интригуващо преживяване. Възможността да се запознаем отблизо с някои операции и технологии за различните производства, типични за областта, както и работата в реална работна среда, е много ценна.  Знанията и уменията ни в специалността, които надградихме ще са полезни и за в бъдеще  в живота ни. А иначе приключението „Германия”беше неописуема емоция, изпълнена с много и разнообразни преживявания, които остават спомен за цял живот. За мен лично беше огромно удоволствие да бъда част от всичко това.  Всички ние имахме уникалния шанс да посетим тази страна и да се запознаем с културата, мисленето, манталитета и ежедневието на този народ. Видяхме една различна област от живота, в която усвоените теоретични знания намират реализация в практиката, а продобитият опит ще ни послужи занапред в бъдещата ни кариера. Много са нещата, които могат да се кажат за този престой, но едно е сигурно-беше незабравимо приключение.”

Практикуващите имаха възможност да изявят себе си в различна от училището обстановка , пресъздаваща облика на действителната конкурентноспособна работна среда с цел възпитаване на стабилни трудови навици, разгръщане на  потенциала и успешна реализация на пазара на труда.

Петнадесетте дни в Германия все пак не бяха само работа, а и развлечение – посетиха се културни и исторически забележителности: Музей на минералите във Фрайберг, историческата част на Дрезден, градовете Кемниц и Берлин. На участниците в образователната мобилност  не липсваха и спортни мероприятия-всеки от тях имаше възможност да поплува и да поиграе боулинг.

Накрая, след успешно проведената практическа мобилност, учениците получиха Europass Mobility Certificates. Разделиха се с  любезните домакини с много усмивки и пожелания за още по-успешна съвместна работа през юли. Успех!

Екип на проекта

П.П. Дейностите се финансират по линия на Програмата Еразъм+. За съдържанието носят отговорност единствено авторите. Европейската комисия и Националната агенция не поемат отговорност за начина, по който представената информация може да бъде използвана.

Подобни публикации: