Архив

Календар

април 2015
П В С Ч П С Н
« мар   май »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

10 правила за шофьори, които ще намалят значително разходът им за гориво.

Наводнения. Реки излизащи от коритата си. Проливни дъждове. Слушаме и гледаме това все по-често по телевизията. Глобалното затопляне е тук, колкото и да не ни се иска да го признаем. И всичко това е наше дело. Наше и на емисиите от въглероден двуокис.

Знаете ли, че около ПОЛОВИНАТА ОТ ВСИЧКИ ЕМИСИИ НА ПАРНИКОВИ ГАЗОВЕ са причинени от нашите превозни средства. Знаете ли, че има лесни начини за да намалим тези емисии, като едновременно с това да спестим пари.

Решението го има в няколко сайта в интернет.  Там има  решения, които  спестяват на гориво за автомобилите ни, а това ще намали и въглеродния двуокис. Те и господинът ми по ИТ са причината да създам този клип. Това щеше да е моята малка еко-герочна постъпка.

Моята идея е да популяризирам 10 прости правила, които ще променят количеството на изхвърлените газове в атмосферата. Идеята ми беше да го направя сред млади хора, мои съученици от ЗПГ, защото те са бъдещите водачи на превозни средства. Идеята ми беше да им дам информация и да ги предизвикам да се замислят.

1.       Тръгвайте и спирайте ПОСТЕПЕННО!

Рязко спиране и тръгване може да увеличи разхода на гориво с 40%, но ще намали времето за пътуване с едва 4%. Натискането на спирачката си е чиста загуба на пари

2.       Поддържайте гумите НАПОМПАНИ.

Гумите спадат постепенно с  течение на времето. За 2 месеца естественото спадане на гумите увеличава разхода на гориво с 1%

3.       Не надвишавайте 90 км/час по магистралите.

Всеки 10км/час повече увеличават разхода за гориво с 10% на литър.

4.       Избирайте по-висока предавка

При скорост от 50 км/ч, шофиране на 5-та предавка, вместо на 3-та, намалява разхода на гориво с между 20 и 25%. Превключвайте на по-висока предавка възможно най-рано.

5.       Използвайте климатик за охлаждане при скорости над 60км/час

При шофиране с по-ниска скорост (по-малко от 60 км) използвайте отворените прозорци за охлаждане, по ефективно е и ще спестите пари. Климатикът увеличава консумацията с 2-3 литра на 100 км и поне с 25%

6.       Избягвайте работа на празен ход.

Един автомобил може да изгори в повече 2 литра гориво за всеки час, прекаран на празен ход. Загасяйте мотора в задръствания и на натоварени кръстовища.

7.       Излишният багаж влияе на разхода на гориво.

Допълнително 100 кг в автомобила може да намали вашият пробег  на километър за литър с  0,5 %.

8.       Всичко което пречи на аеродинамиката, струва пари.

Няколко колелета на покрива и висока скорост може да увеличат разхода за гориво с 5 литра заради аеродинамиката .

9.       Загряването на автомобила спестява пари.

Тръгвайте възможно по-бързо. При натоварване в движение двигателят загрява по-бързо. Колкото по-студен е автомобилът, толкова повече енергия е необходима за задвижването му. На къси дестинации през зимата консумацията на гориво може да се увеличи с над 50%.

10.   Стегнете капачката на резервоара.

Можете да загубите 30 литра гориво за 1 година, ако капачката не е достатъчно стегната

ЩЕ СЕ ОПИТАМЕ ДА популяризираме и в бъдеще тези 10 прости правила, които ще спомогнат за намаляването на използваното гориво от всеки шофьор и ще го направи по-ефективен.

Петя Чапкънова 8г клас – участник в състезанието „Земята- позната и непозната“

 

Подобни публикации: