Архив

Календар

май 2015
П В С Ч П С Н
« апр   юни »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Випуск 2015

Не може да правиш обобщен образ на 120 човека. Няма общност, има клас. Индивидите в клас създават колективният образ. И установявам, че ми е трудно да описвам когото и да било. Общите неща са, че за 5 години всички порастват и поумняват. Почват да мислят и разсъждават по-различен начин. Променят се. Изкушават се рано или късно да нарушават правилата. Пробват се.

12а клас ги бях определил преди 4 години като упорити, изпълнителни и търпеливи. Свършиха доста работа в училище. Умни деца, които изнесоха на свои ръце няколко УТФ и реални бизнес компании. Възползваха се от предимствата на извънкласната дейност в училището, благодарение на своите преподаватели.  Би трябвало да са доволни от придобитите умения в училище. Клас с две лица с привлекателни момчета спортисти, отдали се на монетаризиране на ползите от своята привлекателност.  С късно избуяло непокорство и непукизъм. Както винаги се получава с момчетата от силните паралелки.

Виждате ли общото винаги е стандартно. Индивидуалното излиза от шаблоните. Мога да си спомням образи. За вечно усмихнатият и непрекъснато говорещ Жоро, понякога казващ истини, които другите не смеят да кажат. За Ваня , женският вариант на Жоро, биеща го по-говорене,  с малко повече разпалени емоции в себе си. Добродушна разпаленост, съчетана с остър ум и много старание. Мога да си спомням за Андон, с неговите фотографски и театрални умения, с умението му да заразява положително. Да си мисля за старателните и упорити Наско, Ангел, Петя, Вероника,Костадинка и Владислава и за симпатично добродушната приятелска двойка Настев-Голаков. Мога да продължавам и да ги опиша всичките, защото съм имал взаимоотношения с тях. Можеш да описваш само лични отношения.

12б преди 4 години в една публикация за зодиите бях характеризирал като свободолюбиви деца, преживяващи всичко много лично и с доста емоции. Дали си останаха такива, според мен се получи обратното на 12а клас. Може би доста от тях улегнаха и замениха желанието за справедливост с уважение и дипломатичност . В живота директните сблъсъци рядко са печеливши. Част от тях си изпълняваха  чудесно задълженията в училище и се отдаваха на своите хобита извън него.  Другите влязоха в  коловоза на обучаващата институция и всички се превърнаха в един симпатичен клас.

Момичета като Ива Костова, Ваня Чорбаджийска, Вероника Благоева, Антоанета Мицева, Теодора Циканделова, Деси Димова активни участници в живота на училището. Нашите водещи, танцьори, миски, театрали . Красиви и умни момичета, използващи едновременно своята визия и ум. Мога да говоря дълго за момчета като Димитър Мицев, използващ чудесно своите комуникативни и лидерски  умения. За вечните стремежи към истината на Андрей Георгиев и за отличните дизайнерски компютърни заложби в Ангел Иванов. Няма да забравя и Вилиян Петков с невероятната му упоритост, талант за изяви пред публика, съчетани с огромно желание за развитие. Ако трябва да залагаме кой ще бъде първенец на Випуск 2015, то вероятността той да е от 12б клас е много голяма.

12в- Отново умни, чувствителни деца и свободолюбиви деца. Някаква комбинация от предните 2 класа, чувствата ги има, но не се показват навън, а избиват навътре, съчетано със спокойствие, перфекционизъм и изпипване на всеки детайл.  Написано е през 2011 година и беше опит за групов хороскоп. За класната им госпожа Дукова тази свобода създаде доста проблеми. Училището не се превърна в първи дом за доста от тях. И с напредването на годините групата на непукистите се увеличаваше. Вниманието отделяно на външния вид също нарастваше застрашително. Все пак можем да отдадем заслуженото на групата на изпълнителните и упоритите в учението – момичета като Евгения, Милена и Симона  се постараха доста. Момчета като Васко Трънков и Сашо Милушев предизвикваха добронамерени усмивки, въпреки,че не бяха от групата на старателните ученици. Тук бяха и Роси с певческия си талант и предизвикващата позитивни емоции Люси. Дотук с личните наблюдения за този клас.

12г – бяха странна смес от хлебар-сладкари и монтьори. Комбинация от изпълнителни момичета и момчета в първата професия и малко по-лудички монтьори. Типичния 8 клас дошъл за да вземе професия в ЗПГ. Някои наистина станаха добри . Ходиха по състезания, дори печелиха национални купи и медали. И както във всеки клас няколко по активни определят поведението на цялата група. Точно тези сега няма да се дипломират, но другите трябва да са им благодарни по-някакъв начин. Като изключим учителите. Добиването на смелост и повече самочувствие също е част от обучението в училище. Професия Хлебар-сладкар получи и уникалният шанс да проведе последната си практика в Германия. Сигурно за тях е било голямо преживяване.

12д – клас с емоционални личности, не знам дали бъдещото им ще бъде в света на лозаровинарството, но част от момичетата, благодарение на един проект попаднаха в ситуацията на главни действащи герои. Класът беше етно разнороден. И смея да твърдя, че разбирателството в този клас си го имаше, въпреки, че  традициите са трудно изкореними, предразсъдъците  също. Интеграция никога няма да има, но нормални отношения са напълно постижими при положение, че нещата се поставят на правилна основа. С правила и задължения еднакви за всички, независимо от вяра и етнос  . Еднакво далеч от прекаленото внимание и от липсата на такова.

Пет години са доста време. В училището доста хора променят характерите си. До 10 клас една част от тях преживяват буйната си младост. След това в 11 и 12 клас щафетата поемат други. Накрая от училището излизат със сигурност по-уверени и познаващи себе си хора. Всички са с идея по-свободни  и знаещи. Всички са разбрали, че научените знания и умения не са достатъчни и ти трябват още допълнителни качества като независимост, отстояване на позиции, комуникативност и най-вече повече смелост за да успееш в тоя живот.

Подобни публикации: