Архив

Календар

май 2015
П В С Ч П С Н
« апр   юни »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Дигитална класна стая

Дигиталните технологии са мощно оръжие в ръцете на всяко училище. Днешните млади хора са родени в ерата на интернет и на мобилните технологии. Възприемат новото и го приемат с радост и любопитство. Тези млади хора са различни. Израснали са в ерата на свободата и липсата на авторитети. За да задържиш вниманието им са нужни доста повече усилия от времената на стандартната класна стая. Не можеш да го направиш с методите на дисциплината и правилата. Времената са се променили. Уважението към учителите не е даденост. То трябва да се спечели. Учителите имат зад чиновете ученици, които не се притесняват да оспорят техните твърдения. Имат млади хора, които бързо се отегчават и които имат в ръцете си Мобилен интернет, отварящ вратите за тях към едни доста по интересни виртуални пространства. Няколко минути невнимание и вече е твърде късно. Изкушението е победило.

Как да се справим с последствията от дигиталните технологии. Няма как да го направим със забрани. Дори да забраним интернет в училище, вече всеки има мобилна свързаност благодарение на своите смартфони. Единствения вариант е да използваме тази нов канал, който предлага облагите на всички в обучението на учениците. Това ново поколение учи по-нов начин. Да блъскаш излишна информация в главите им е загубена битка. Само, че твърденията, че нищо не може да привлече вниманието им са силно преувеличени.

Когато има интерес и желание те доста бързо напредват в обучението. Най-интересното качество в поколението на 21 век е силната възбудимост. Бързо се палят и бързо губят желание. Накарай ги да направят нещо и времето на заинтересованост драстично скача. Такива са днешните ученици, хора на действието. Обучават се като правят нещата. По метода на пробата и грешката. Няма начин да ги убедиш, че това е истината, докато не са го направили в практиката и лично не са се убедили в правотата на твърдението.

Това е нашата идея – да внедрим в часовете повече дигитална техника, която да изисква от учениците практическо действие. Да ги изкараме от омразното стоене по чиновете и да ги превърнем в активни участници. Предметите, на които искаме да наблегнем са общообразователни, защото като професионално училище вече сме напреднали сериозно в областта на предметите с професионална реализация. Миналата година създадохме чудесни условия за част от професиите и превърнахме първият етаж на училището в чудесна база чрез спечелен проект от фондация „Америка за България” . В последните няколко години сме печелили проекти и за модернизирането на базата ни и за другите професии.

Само, че практическата страна на професионалните предмети навлиза  в пълната си сила в 11 и 12 клас. В 9 и 10 клас властват общообразователните и теоретичната страна на професионалните. Дотогава има доста общообразователни предмети, които със стандартното си обучение и класно урочната  система създават незаинтересовани ученици и ги пращат в сферата на удоволствията.  В годините на най-голям потенциал и желание ние не успяваме да се възползваме от това емоционално състояние на нашите ученици. Идеята е да създадем система , която се задава още от влизането в училище.  Дигитално пътешествие и практическо учене по общообразователните предмети. Накарай ги да действат и да правят.

Започваме с компютрите. Сигурно бихте казали, че това трябва да са предметите с голям интерес сред учениците. И донякъде сте прави – ИТ предполагат засилено практическо обучение. Задачите са ежедневни. Има възможност за междупредметни връзки. ИТ са основата за всяка практическа задача, свързана с търсенето на информация по отделните предмети. По трудният предмет е Информатиката. Директното писане на код е трудно дори за ученици от силни паралелки. Визуалното програмиране донякъде  подобрява процеса, но пак липсва директното практическо взаимодействие, свързано с пипането, сглобяването. С радостта от това, че си накарал нещо да проработи. Виртуалната победа сякаш не е така сладка.

Затова тук се появява и първият модул на нашата дигитална класна стая. Искаме да вкараме роботите в обучението по Информатика. Има среди за програмиране, които са добавили модули за директно програмиране на роботизирани системи Има Среди, които  позволяват да се програмира директно в Интернет. Това автоматично елиминира и стоенето в училище. Часовете може да се провеждат на двора или в английският ни кът при хубаво време. Стоенето в затворени помещения също е една от причините, които намаляват вниманието и заинтересоваността на учениците.

И така имаме смартфони и интернет и комплект Лего, с който може да се създадат различни варианти на Роботи. След това те ще бъдат програмирани. Учениците ще създават програми за тях. Усилията, които ще вложат за да ги накарат да се държат по желания начин ще ги накара да научат и основите на програмирането. Закупуването на различни видове роботизирани системи ще разнообрази процеса.

Следващият модул на дигиталната стая ще бъдат дигиталните лаборатории. В днешните училища лабораториите и уредите рядко се обновяват и са изостанали от съвременните тенденции. Закупуването на реална лаборатория с аналогови уреди ще излезе много по-скъпо от дигиталните аналози. Вече има разработени системи за много от урочните единици. Модерните направления в науката като нанотехнологиите са слабо застъпени , затова  ще бъде закупени и подобни лаборатории. Лабораториите ще могат да бъдат използвани и в някои от професиите в училището. Опитите и нагледното показване на закони и зависимости е  голяма крачка напред. Всичките лаборатории са дигитални, имат възможност за връзка към други дигитални устройства.

Третият елемент на дигиталната класна стая ще бъде 3D принтер. Нищо не може да се сравни с чувството на проектираш нещо и да го видиш в реални размери. Предизвикателството да измайсториш и принтираш атом, молекула, животинче или планетна система ще даде начален тласък на много уроци. Компютърното проектиране ще завладее главите на много млади хора. В училището има икономически УТФ фирми, които непрекъснато майсторят нещо с ръцете си. Сега ще могат да реализират и по-сложните идеи, плод на техните фантазии. Така принтерът ще има приложение в много от общообразователните и професионални предмети .

*Измислена класна стая, която може и да стане реалност, благодарение на Теленор

Подобни публикации: