Архив

Календар

май 2015
П В С Ч П С Н
« апр   юни »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Защо на външното оценяване в 7 клас не може да се преписва

Странно е, но истинското оценяване на възможности и знания се прави след 7 клас. Има няколко малки разлики, които правят тази система много по-достоверна.  За разлика от ДЗИ варианта, където преписването е доведено до съвършенство. Водещо до комични ситуации, в които ученик снима своите съученици в тоалетната, защото не са му дали пищов и на него.

Първата сериозна разлика е времето. Модулен принцип в две части. Имаш 60 минути  за първи модул и 90 минути за втори модул. Предаваш първа част и след това се концентрираш върху втора част. Всичко е ясно и точно регламентирано. Лесно е за реализация и след 12 клас. Първите 30 въпроса и 90 минути време. Следват въпросите с повишена трудност до 40 и още 60 минути и накрая темата за още 90 минути. Знаеш си възможностите и решаваш сам докога ще стоиш.

Ходене до тоалетни след предаване на първи и втори модул. Всички почват в 8-30 и въпросите за втори модул се качват на сайта от министерството в 9-30. Темата се изтегля  в 10-30. Лесен принцип, който директно премахва въпроса с принудителното решаване на тестове от учители. Няма изкушаваща възможност, няма проблем.

Втората малка разлика са квесторите. Те нямат интерес учениците им да получат по-високи оценки. Особено слабите ученици. Логично е, защото 7 клас не е граница за излизане, има и 8 клас. Провал на външното оценяване означава оставане в същото училище и носи допълнителни приходи. Дори като квестори в съседни училища всички спазват това негласно споразумение. И преписването е в разумни норми, като по-скоро е инцидентно. И зависи от личността на съответния квестор.

След 12 клас е обратното и колегите в средните училища имат друго тайно споразумение. Затваряй си очите за нашите ученици и ние ще правим същото за вашите. Никой няма интерес истината за голямото количество функционално неграмотни да излезе на бял свят. Видеонаблюдението създава навици и спря наглото преписване, но има още по-ефективен начин преписването да спре и в стаите. Задължение за училищата да пускат записите в интернет и награди за всеки, който успее да хване преписващ ученик. Или още по-нестандартното предложение за директно излъчване на ДЗИ на живо от всяко училище. С награди за гонители на нагли преписвачи и предварително назначени срещу заплащане щатни наблюдатели

В момента топката е в министерството и ще се види дали ще претворят в действие заканата си да използват записите при наличие на стаи с прекалено еднакви и нереални резултати. Това ще го наблюдават всички и от поведението им ще зависят много мотивации на ученици и учители за следващата учебна година.В крайна сметка училищата не са виновни , че системата ги кара да вършат неща, с които не се гордеят. Който е оставил вратичките, продължавайки да не ги затваря, има за цел да прикрие собствения си провал, или има интерес от това да създава мошеници в тази държава. Заемката от външното оценяване и въвеждането на модулния принцип, плюс достъп до записите от видеото ще ограничи преписването практически до нула.

Подобни публикации: