Архив

Календар

май 2015
П В С Ч П С Н
« апр   юни »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Минутките преди тръгване

Минутките преди тръгване са по-кратки от вдишване. За някой са тъжни като залеза. За други носят надеждата на изгрева.Малцина ше заплачат, повечето ще бъдат щастливи. Едни ще се зарекат да си тръгнат завинаги, други ще обещаят да се връщат при всеки повод.

Минутките преди тръгване са по-забързани от ударите на сърцето. Някои ще кажат, че нямат много моменти за помнене, други ще изпитват ужас, че не могат да запомнят всички прекрасни мигове. Ще има такива, които ще си тръгнат озлобени и други, влюбени в изтичащата история. Вероятно ще има обидени, но и благодарни, ощетени и възнаградени.

Минутките преди тръгване са по-нетърпеливи от мислите. Едни ще си тръгнат отличници, а други просто завършили. Някои ще оставят насълзени гаджета, а други несподелена любов. Ще има такива, които ще страдат от раздялата с приятели и от онези, които ще бъдат доволни от разлъката с недолюбвани учители.

Минутките преди тръгване са като финалните акорди преди да се спусне завесата на последното представление. Всеки е играл различна роля, но има право на поклон и аплаузи. После ще прозвучи последният звънец, училището ще се строи за последна почит, тумбата приятели ще слезе за последен път по стръмните и потрошени стълбички. А зад гърба на хълма ще остане история и биография.

В минутите преди тръгване мислите са объркани.Пет изживяни години и толкова много спомени. Повече от секундите в кратките минути преди раздялата. Секундите не стигат за всички приятелства, за безброя усмивки, за любовните трепети, за паметните срещи,за геройските купони, за безсънните нощи над книгите, за гадните контролни, за великите постижения, за споделените радости, за съпреживяните трудности…

Минутите преди тръгване са и мои минути. Познавам повечето момичета и момчета, които днес си отиват. Палитра от характери и роли. Ще потърся секунда за всекиго. За победителите и за бунтарите, за сговорчивите и за конфликтните, за кротките и за шумните, за амбициозните и примирените, за креативните и подражателите, за влюбените в традициите и безразличните към историята, за тези, които днес ще заплачат и другите, които ще се смеят щастливо…

Иво Райнов

Подобни публикации: