Архив

Календар

септември 2015
П В С Ч П С Н
« авг   окт »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Ако не променим това, което преподаваме, всякакви други промени са напразни

Технологиите няма да заместят учителите, но учителите, които ги използват, ще заместят останалите.

Преподаването отдавна не се случва докато учителят диктува някакви неща от дъската, а учениците записват в тетрадките си. Днес съдържанието е навсякъде, достъпно е за всеки и децата много добре го знаят. Това, което искат от учителите си, е да им покажат как сами да го намерят, да различат полезното за себе си и да видят приложението му в реалния живот.

Акцентирането върху използването на видеосъдържание  работи добре, защото пести време в часа и позволява на учителя да се фокусира върху анализ и дискусии на материала. Освен това учениците могат да слагат видеата на пауза, когато не разбират нещо, да се връщат назад и да преповтарят урока. Ключово обаче е преподавателят преди това да е обяснил как видеото може да се използва най-ефективно за учене, например как се правят лесно записки, докато гледаш. А как учителят да знае дали учениците са гледали видеото? Като вгради например кратки анкети с въпроси между съдържанието и получава обратна връзка с отговорите на учениците. “

Идеята на технологиите е да дадат възможност и да произведат нещо, което иначе не би работило“. Една от ползите например е, че учителите могат да намерят нуждите на всеки ученик и да вървят към индивидуална учебна среда за всеки. Както и да обяснят по достъпен начин тема, която на хартия звучи непонятно за учениците. За да има истинска промяна в образованието обаче, ключът в крайна сметка е в това какво се преподава в училище.

„Ако не променим това, което преподаваме, всякакви други промени са напразни“

Учебната програма в момента е твърде тясна по отношение на уменията, на които учи, и в нея трябва да влезе ново ядро от предмети. Сред тях са ефективното мислене (включително решаването на проблеми, задаването на въпроси, креативното мислене, финансовите умения и контрол на стреса), ефективните действия (например работни и здравни навици, лидерство, взимане на решения при несигурност, предприемачество и иновации), ефективните връзки между хората (като комуникация, работа в екип, изслушване, емпатия, кураж, толерантност и себепознание) и ефективните постижения за реалния живот (през работата по проекти).

capital.bg- Летящата класна стая

Подобни публикации: