Архив

Календар

септември 2015
П В С Ч П С Н
« авг   окт »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Започва се от 1 август 2016

Когато настъпи голяма промяна страховете се надигат и се появяват в умовете на хората. Така ще се получи и с приемането на новия закон за образованието. В периоди на размествания винаги има и възможности, шанс,  нови губещи и печеливши.  Хиляди съдби ще се променят от решенията на единици.  Водовъртежите ще изхвърлят и избутват навън и  навътре от системата цели училища.

Промените ще увеличават броя на учениците в едни училища за сметка на други. Основните училища са изправени през изборът да се превърнат в обединени или за загубят една осма от учениците си. За да го направят ще им трябва допълнителен персонал и допълнителни класни стаи.  В интерес на истината тази промяна отдавна е в ход и все повече ученици преминават в друго училище след 7 клас заради интензивното изучаване на чужд език.  Сандански e отличният пример – 98% от взелите външното оценяване променят училището си.

Големите основни училища може и да се възползват от тази възможност, но е по-вероятно повечето от тях да не го направят.  В момента повечето училища с възможности от големите градове вече са се превърнали в средни училища от 1 до 12 клас. Съотношението основни -средни училища е 1 към 2 в полза на последните. Печеливши ще бъдат и селските училища, заради немотията и липсата на транспорт.  Част от учениците ще предпочетат да спрат обучението си след завършването на 10 клас.

Навикът е инертна система и да имаш в училището си кандидати са продължаване на образованието е голям плюс при убеждаването им.  Познатата обстановка също ще допринесе за оставането на учениците, особено на по-слабите от тях. От друга страна ще трябва да предложат доста повече за по-силните си ученици и тях трудно ще ги задържат без добро интензивно езиково обучение. Ако трябва да избират учениците ще предпочетат вече утвърдените в тази насока професионални и профилирани гимназии с езикови профили.

Въпроси ще възникнат и в ситуации, в които намаляването на учениците в професионалните и профилирани гимназии ще намали броя на разкритите паралелки след 7 клас. А какво ще правят учениците от обединените училища при положение, че в градът всички паралелки са запълнени и няма свободни места. Ще правим паралелки по 30 ученици ли ?  От друга страна новата система е доста гъвкава и първи гимназиален етап ще бъде почти еднакъв за всички типове училища. След 10 клас във втори гимназиален прехвърлянето може да се осъществи без много пречки.

Законът не дава всички отговори и предстои гласуването на учебни програми, планове и държавни образователни стандарти и изисквания. Те могат да определят решенията за родители и ученици. Те ще определят бъдещите стратегии на училищата. Законът дава голяма свобода на действие в горните класове, но границите ще ги поставят държавните стандарти. Дано МОН си свърши добре работата за да даде възможност на учителите да реализират максимално идеите си за качествено образование.

 

Подобни публикации: