Архив

Календар

септември 2015
П В С Ч П С Н
« авг   окт »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Новатори

#1 Иновациите не се ограничават само до технологиите

Не се самозаблуждавайте – колкото по-бързо скъсате с илюзията, че само защото използвате най-модерните технологични решения, във вашата компания вече има силно развита култура на новаторство, толкова по-добре. Тази илюзия е наистина опасна, защото в света на високите технологии можеш много лесно да попаднеш в нея.
За да стане по-ясно: не сте новатори, защото бизнесът ви налага да ползвате последните технологии по една или друга причина.

Новатори сте, когато заедно с екипа си намерите ново приложение на съществуваща технология и това помага на компанията ви да расте.

#2 Инвестирайте в новаторството

Изграждането на правилното отношение към иновациите не става от днес за утре. Може да не се получи и за 3 месеца. Това е начинание, което изисква сериозна инвестиция, не само финансова, но и лична – с душа и сърце.

Лесно е да дам за пример големите компании, които сякаш го правят, без да влагат много усилия. Всъщност зад иновативни компании като Apple и IBM седят десетилетия от инвестиции на персонално, организационно и финансово ниво. Ако се поразровите, може да почерпите доста от опита им. Дали си е струвало, ще ви оставя сами да си отговорите.

#3 Не се страхувайте

Това, че удряте на камък с идея или някоя инициатива пропада, не означава, че не се справяте. По-вероятно означава, че не сте уцелили начина или момента, за да стане.

При всички положения печелите позицията на човек с новаторско отношение и рано или късно хората от вашата организация с подобна нагласа ще започнат да го разпознават и уважават. Казано по друг начин, много по-вероятно е да успеете след петия опит, когато ще имате до себе си критична маса съмишленици, отколкото ако избягате със сал по течението след първия опит.

#4 Не търсете панацея

Това може би е единствената лоша новина в този текст – няма магическо хапче, което бързо да култивира новаторство в цялата ви компания.

По-скоро съсредоточете усилията си върху хората, които чувствате, че наистина ви разбират и споделят вашия мироглед. Много по-лесно е да оставите те естествено да заразят другите с отношението си, вместо да влагате усилия и нерви в загубени каузи.

#5 Бъдете хора, бъдете търпеливи

Бъдете човечни и изслушвайте мотивите на останалите да не приемат веднага дадена идея като своя кауза.

Да, просто и лесно е да го кажа. Но го казвам, защото самият аз често се заслепявам от блясъка на нереализираните си идеи и очаквам от хората да ги приемат, повярват и заобичат точно толкова бързо, колкото и аз самият съм се влюбил.
Няма как, това е истината! Изисква време, търпение, доверие и най-вече човечност да накарате другите да мислят заедно с вас. Ако не вярвате, опитайте се да споделите идея за ново решение с колега, който цяла нощ не е спал, защото буквално му е гръмнал бойлерът снощи. Затова бъдете първо хора и след това новатори.

статия

Подобни публикации: