Архив

Календар

септември 2015
П В С Ч П С Н
« авг   окт »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Опразване на основните училища

Вземат се най-добрите ученици, а сега се говори и за прием на деца след ІV клас в езиковите гимназии. „Защо тогава въобще ще има основни училища?” Извличането на добрите ученици от V клас е вредно за всички. Паралелката в основното училище остава без конкуренция и лидери, които да я теглят напред. Приемът от V клас в профилирани гимназии помага само на 5% от учениците да станат по-добри, а пречи на всички останали, които са на средно и под средното ниво. Този подход демотивира учителите, които работят с по-слабите ученици, „обезглавява” класовете и не осигурява конкурентоспособна среда за останалите ученици, за да имат те стремеж да се развиват; увеличава разликата между много успелите и средното ниво на успеваемост.

Според елитните гимназии идеята за приема след ІV клас е да се развива таланта на децата, а събраните на едно място добри ученици стават още по-добри и израстват много. Това се вижда от състезанията и олимпиадите, в които печелят награди. Особено силен аргумент против това е фактът, че по този начин държавата дава послание към останалите ученици в класа, което звучи долу-горе така: „Ти нямаш бъдеще”! Профилирането, ако е необходимо толкова рано, би могло да се случва в самите основни училища. В основните училища също има добри специалисти, които могат да подготвят децата във всяко направление.

В действителност системата на образование е сбъркана и най-важното, което най-сетне трябва да се каже на висок тон, е грешката парите да следват ученика. Оттам трябва да се почне с промените в системата на образование при тази липса на деца в страната. Образованието е разсипано и елитните гимназии вече не са елитни, защото приемат всички ученици, които кандидатстват, без да има някогашния подбор. „Всички се молят на тройкаджията, за да попълнят приема” . Нужни са ограничения в броя на паралелките в елитните математически и езикови гимназии за да си останат елитни.

извадка от Интервю

Подобни публикации: