Архив

Календар

декември 2015
П В С Ч П С Н
« ное   яну »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Изгода във всяко усилие

Училището има две важни функции – да образова и да възпитава. Втората функция дори изглежда по-важна на фона на моралния срив в обществото и ценностната занемара на семейството. Реформите в образованието си поставят амбициозни цели, но всички свързани с първата функция на българското училище. Предвиждат се решителни стъпки за олекотяване на учебното съдържание, поощряване на нови методи интерактивно обучение, преструктуриране на училищните степени. Но няма нито визия, нито намерения за реформиране на училищната възпитателна функция. В сегашният си вид училището не само не възпитава добродетели, но е превърнато в пасивна среда за придобиване на вредни навици и лоши качества.

Няколко пъти в годината давам задачи на цели класове. Изработване на карти, писане на есета, представяне на научни съобщения, показване на презентации. Първо ме питат ще получат ли оценка за усилието. От това зависи цялото по-нататъшно поведение- сериозното отношение към задачата, старанието, осмислянето. Практика е пълчища ученици да се включват в олимпиади, защото за участието си ще получат шестици. Не мислите ли, че ромът на митинг срещу две кебапчета и ученикът на олимпиада за една отлична оценка са примери от един и същи морален казус.

Учениците имат право на избор макар и на по-ограничен брой часове в т.н. задължително-избираема подготовка. В началото наистина избираха в унисон с интереса и индивидуалните си нагласи. Днес избират повече от рационално – според възможността да извлекат максимална изгода. Все повече ученици сменят всяка година ЗИП-а, защото някой обяснил, че така се постига по-висока диплома. Друга тема е, че става дума за 2-3 стотни, които направо се заличават от все по-неубедителното представяне на матурите. Друг аргумент е да избереш за ЗИП форма, в която може да не караш всеки път или да не те натоварват в избраните часове. Доста не възпитателно мисля, но част от настоящата училищна практика.

Училището би трябвало да възпитава в труд и дисциплина. Точно училището, обаче, е първата обществена институция, която срива представата, че трудът се възнаграждава с успехи. Българското училище е инкубатор за високи оценки, в повечето случаи постигната с нагло преписване. Успешното придвижване в по-горен клас е повече от постижимо, дори и за най- индеферентните ученици. Оправдания за това милосърдие се намират в изобилие. Пресечната точка е една и съща – по делегирания бюджет ученикът носи парички, които се губят с неговото отпадане.Училището не възпитава и дисциплина, защото вече няма инструменти за нейното поддържане. Реформата в документацията не дава да се пишат забележки дори в дневника.

Досадна традиция е правилата да се съблюдават според двойни стандарти, а родителите да оневиняват, покриват и оправдават всяко нарушение сътворено от детето. Ученикът отсъства безпричинно, но мама жертвоготовно се хвърля да лъже. Детето се държи брутално и невъзпитано, но тати арогантно го защитава. Някога изключвахме за нарушения на правилника, сега евфимистично преместваме в друго училище. Вече не помня кога за последно преместихме ученик системно нарушаващ правилата.

Съвременните ученици не ходят на училище, но завършват, не учат, но получават високи оценки. Училището не възпитава нито труд, нито дисциплина. Днешният ученик завършва образование с объркани ценности. Научен в училище да мами, когато преписва, да се скатава, когато отсъства, да не се труди, когато получава незаслужени оценки. Това училище възпитава недостатъци вместо добродетели.

Звучи скандално, но училището покварява. Защото бездейства, когато наркотиците превземат все повече наивни души. Доскоро дилърите бяха пред училище, сега са в класните стаи. Няма реакция, само дебилни оправдания. Какво възпитава училището, което търпи зад чина дилърите до зрелостния изпит, въпреки безумните им изцепки? Какви ценности оставя, когато унизително мълчи, гледайки погубването на душа след душа?

Иво Райнов – учител в Езикова Гимназия Ловеч

Подобни публикации: