Архив

Календар

декември 2015
П В С Ч П С Н
« ное   яну »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Кой ли е прав

Част от статия : 

С всяка измината година ми е по-трудно и ако правилно разбирам тенденцията, скоро ще се провалям в повечето случаи.

Все по-често мисля за това, че повечето ученици всъщност не се интересуват от нищо. Разбираемо е, че в училище им е скучно, чуждо и често непонятно, че са отвратени от изучаваните предмети – това не е новост. Проблемът е, че вече не ги интересува и нищо друго (ако не броим грижи за здравето и външния вид, компютърни игри, браузване във Фейсбук и клюки).

Бих искала да уточня, че не става въпрос за нещата, за които в България обичайно се подиграваме; не става въпрос за правопис или за обща култура. Лошият правопис е поправим, пък и макар и лош ни позволява да общуваме … стига да има за какво. Общата култура е нещо относително и човек винаги може да научи някой неизвестен за него факт … стига да го интересува.

Проблемът е че светът е обвит в шарена мъгла, а любопитството на учениците е толкова слабичко, а способността им да се фокусират и да изследват нещо (дори и ако им е интересно) е нищожна. Те се лутат в безрадостна скука и добре че имат смартфони за да браузват Фейсбук или някакви картинки.

Коментар под статия : 

Иска ми се да вярвам, че младите – както всякога в човешката история – макар да губят уменията на родителите си, придобиват нови умения, които не са по-малко ценни. На поколението, което навлиза във втората половина от живота си, винаги му се струва, че е дошъл краят на цивилизацията. В интерес на истината краят на цивилизацията наистина е идвал няколко пъти. Надявам се той да не се задава отново.

Днес не мога да ви предложа анализи, изводи и решения. А решения не вярвам да мога да предложа въобще в обозримо бъдеще. Сам човек толкова може.

Полетът на костенурката

Подобни публикации: