Архив

Календар

февруари 2016
П В С Ч П С Н
« яну   мар »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
29  

Какво се случва през учебната година

Втори срок се появява на хоризонта и цялата процедура се започва отново. Седмичната програма вече е готова. Започва наместването на учители и класове в желаните кабинети. Учителите титуляри нямат проблеми. Останалите се надяват на повече последователни часове в желаните дестинации. Местенето от стая в стая не е приятно занимание за никой. Часовете по практика създават различна динамика със съединяването им и с междучасията извън стандартните.Първата седмица създава тази карта на натовареността .

Първите седмици са свързани и с други разпределения. Тогава се уточнява времето за консултации на учителите, приемното време за родители и за срещи с класни ръководители. Обикновено консултациите са след 7 час, а приемното време след 17 часа. Информацията се качва на сайта на училището в Интернет. Има я и на хартиен носител на специални табла в коридорите. Следва времето за контролните и класните работи. Учителите съгласуват датите с помощник директорите за да не се получат застъпвания в един ден и седмица.

Началото на първи и втори срок е време, в което се създава и актуализира един документ, наречен Образец 1. Там е цялата информация за училището за тази учебна година- учители, ученици, предмети, чужди езици, ЗИП. Кой какво предава и на кой клас. Представяме я в РИО-Благоевград и те трябва да я одобрят на 3 пъти през годината . След първоначалното състояние на напрегнатост училището влиза в нормалния си ход. Вярно, е че началото на учебната година създава повече работа. Подготовка за началото, определяне на класни ръководители, въвеждане на новите ученици, създаване на разпределения и учебни програми.

ЗПГ си има календар с празници и тематични прояви. Той се спазва и си има отговорници сред учителите и класовете за организирането им. Така освен Коледа, Свети Валентин и Трифон, 24 май, Патронен празник си имаме и ден на езиците, седмица на здравословното хранене, ден на самоуправлението, мениджър за един ден, панаир на професиите и други тематични дни като ден на толерантността, ден на земята. Имаме си календар на спортните прояви и на състезанията за различните професии.

Учителите също имат свой календар. Всеки месец се провеждат тематични съвети, на които се обсъждат най-различни теми, докладват се ученици за наказания и награди, обсъждат се техни действия и прояви. От РИО Благоевград изискват справки, които учителите са длъжни да предоставят при поискване. Ръководството също търси справки за да може да направи анализ след това в края на учебната година.  Освен това има техни проверки за редовното попълване на дневниците- теми, оценки, отсъствия.  Правят се посещения на уроци на учители. Класните ръководители се занимават с извинителни бележки и срещи с родители по най-различни поводи. Навъртат се доста телефонни разговори. Провинилите се ученици имат срещи с ръководство и педагогически съветник.

Ръководството се събира на оперативка всяка седмица за да обсъжда текущите задачи пред училището. Ръководството се грижи и за учениците самостоятелна форма, за които има 3 сесии – ноември, януари и април. Определят се дати за изпитите по съответните предмети и имената на изпитващите учители. Определят се квестори, създават се протоколи за отразяване на присъствието и нанасяне на оценките.

В различните месеци има и други мероприятия. Като например март е времето когато се подават заявленията на 12 клас за ДЗИ изпитите. В продължение на 2 седмици те трябва да решат кой ще бъде вторият им задължителен изпит. След това промяна вече не може да има. Техните желания се вкарват в системата на МОН .  В Януари и февруари месец са разположени дните за олимпиадите по отделните предмети. Първо общински/училищен/ кръг се организира в ЗПГ всяка събота. Материалите се изпращат от РИО в кодирани файлове предния ден, а паролата пристига в деня на провеждането. Февруари е определен за повечето областни кръгове. Тогава класираните ученици ходят в Благоевград в определеното за целта училище.

Април месец времето на националната панорама на професиите. Там изпращаме отборите ни по отделните професии. Като за да достигнат дотам, понякога се налага да се преборят с конкуренцията в предварителни регионални кръгове. УТФ фирмите също се състезават на този панаир, провеждан в последните няколко години в Пловдив. Там са финалите и на различни състезания, като това за най-добра бизнес идея.

Май месец  е сложен с провеждането на ДЗИ в 2 дни. Организацията с раздаването на служебни бележки, доставяне на материали, подготовка на залите, посрещане на квестори, приемането на готовите работи и отнасянето им в Благоевград  е напрегната дейност, която изключва наличието на грешки. За квесторите учители разходката до друг град също не е от най-приятните изживявания.  Тогава изпращаме абитуриентите и се наслаждаваме на абитуриентската им вечер.  За да стигнем до юни когато се провеждат нашите професионални изпити- два допълнителни държавни изпити със същите правила за работа.

Издаването на дипломите не може да започне преди да имаме протоколите от тези изпити. Класните ръководители на 12 клас навлизат в най-драматичният си период с преписването и разнасянето на оценки. Тук отново са намесени комисии, които проверяват дали са пренесени правилно оценките и изчислен достоверно средният успех. Следват разпечатвания, слагане на печати и сканиране в рамките на последните две седмици.

Юни месец е времето за привличане на нови ученици, за убеждаване на родители, за приемане на техните документи, за класирането им по бал. План-прием за професии, гласувани и одобрени от педагогически съвет и РИО няколко месеца преди това. Така може да направим бегли щрихи за това, което се случва в училище през учебната година. Годината за учителите не свършва на 30 юни – следват поправителни изпити с изпитващи учители и квестори. С попълването на справки, картони и дневници.И накрая тази година, както и през миналата, отново през през юли месец учениците от 11а клас ще проведат своята учебна практика в Германия.

 

Подобни публикации: