Архив

Календар

февруари 2016
П В С Ч П С Н
« яну   мар »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
29  

Махат Информатиката от учебните планове

Няма предмет, няма проблем. Информатиката изчезва от учебните планове за непрофилираните гимназии. Това се случва в държава, в която се твърди, че има голям глад за кадри. В България, страната, в която се говори, че ще се залага на компютрите, за да я изведат от кризата. Така бъдещата реформа ще се спре възможността на голяма част от младите да изберат технологиите и програмирането като своя бъдеща професия.

Твърдение 1 : 

Живеем в епоха на динамично променящи се и остаряващи знания. На един етап да си образован, те е отличавало от останалите, но после всички станали образовани. Да знаеш езици е било умение над другите, но сега всички учат езици.  Следващата способност, която те качва в класацията в момента се нарича програмиране.

Твърдение 2 : 

Компютрите улесняват работата,  но ако нямаме познания и не умеем да мислим, лошо. Останалите дисциплини внасят някаква обща култура и е срамно човек да не знае елементарни неща по история, география или биология. До сега не съм чул някой да се притесни, че не може да програмира.

Какво мислят хората : 

Проблемът на двете дисциплини е, че учениците си мислят, че знаят много, подхождат пренебрежително и лекомислено, а реално много малко от тях могат да направят нещо практично с компютъра. Родителите и обществото мислят, че компютърната грамотност лесно може да се навакса.  Промъкват се слухове, че децата знаят повече от учителите. Часовете по ИТ в прогимназията се превръщат в разтоварващи предмети с идеята за нищоправене.

Според мен : 

Според мен е важно децата да имат богата обща култура и базисни умения в различни области, независимо какво ще работят после. Това ще им даде самочувствие на знаещи и можещи млади хора. Като цяло образователната система, би трябвало да позволява на учениците сами да избират предметите, които да изучават, и предметите, които не са им интересни. Прекрасно, е че се появява предмет компютърно моделиране в 3 клас. При правилно изиграни карти, той ще привлече доста деца. Проблемът е това спиране от 3 години след това. Точно времето когато децата са облъчени от стотици други влияние и лесно може да обърнат своите интереси.

Идеята да се започва още в 3 и 4 клас с предмета Компютърно моделиране. Какво правим след това – забравяме за компютърното моделирана и продължаваме с ИТ в 5 клас. Предоставяме на децата време да забравят всичко до 8 клас, когато се появява предмета Информатика в 8 клас в профилираните математически гимназии.  Зарибяваме ги, запалваме ги и ги хвърляме в зоната на здрача на самообучението. Губим ценни години.

Какво трябва да се направи : 

По-добрият вариант би бил ИТ да започват от 3 клас и да приключват в 7 клас, но с 2 часа изучаване на седмица, за да има достатъчно време за практически занимания. Компютърното моделиране да стартира в 5 и да продължава до 7 клас. Няма прекъсване и талантливите в тази посока ще продължат профилирано или професионално, специализирайки в гимназиален етап.

Проблемите : 

Само дето учителите, които ще го преподават ще са набързо преквалифицирани по-бързата процедура. Няма достатъчно квалифицирани учители е един от мотивите да се закрие предмета Информатика извън профилите за специализирано обучение.  Нямало специалисти , но след 3 години, хиляди истински учители, преподавали поне 15 години Информатика и ИТ ще напуснат системата заради липсващите часове, а в началните училища ще преподават други учители, преквалифицирали се от други предмети, често нямащи нищо общо с компютрите.

Подобни публикации: