Архив

Календар

февруари 2016
П В С Ч П С Н
« яну   мар »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
29  

Часове по ФВС

Часовете по физическо са сложни за наместване в програмата на училището. Преди две години беше лесно. Третият допълнителен час се използваше в повечето случаи за туризъм и спортни игри. Учителите по ФВС го провеждаха след часовете 2 пъти месечно, а останалите учители, които имаха модул Туризъм си правеха приятна туристическа обиколка в околностите на Сандански 1 път в месеца. С провеждането на модул „Туризъм” се заемаха учителите с недостиг на часове до норматив или класните ръководители.

По нареждане на МОН нещата се промениха и вече задължително всички часове трябва да се провеждат от квалифицирани преподаватели. Затова в ЗПГ назначихме още един преподавател по ФВС. Промени се  начинът на провеждане, като допълнителният час влезе в програмата на част от класовете. По малките го провеждат след часовете, повтаряйки старият вариант, а по-големите, които може и да си спестят това посещение след 7 час, имат 3 часа ФВС вкарани и разпределени в редовната им програма.

Това усложнява правенето на програмата, защото вкарва още един параметър, който трябва да се спазва при създаването и. С цел ефективното провеждане на часовете не може да има повече от два класа, които да се застъпват в 1 час. Не е препоръчително да има и 2 часа ФВС в един ден, дори да са редовен и допълнителен. Така, че е необходима фина настройка на разпределението. Синхронизация на програмата на учителите, на класовете и на допълнителните часове.

Сметката излиза при максимум 14 класа с включени 3 часа в редовната програма / 5 дни по 7 часа по 2 учители са 70 часа, 28 класа по 3 часа са 84 часа, или 84-70 дава сметката на класовете, които трябва да провеждат своя допълнителен час извън програмата.  Това провеждане на часовете извън програмата и съгласуването им по двойки създава голяма разпокъсаност на часовете на учителите и дупки между самите им часове , но това няма как да се избегне при използвания вариант.

Веднъж наместени тези часове след това трудно може да се разместват. Може би е добре да се направят още в началото, като часовете по учебна практика,   за да има по-малко дупки, но това ще предизвика проблеми с наместването на останалите часове след това. А и допълнителният час в програмата помага да се спазят изискванията на ХЕИ за най-много два дена със седем часа в седмицата, защото ФВС, както и час на класа се броят извън учебната програма. Часовете също така се провеждат по-ефективно и учениците получават повече време за спорт и за часове за отдих след натоварването в другите часове.

Подобни публикации: