Архив

Календар

март 2016
П В С Ч П С Н
« фев   апр »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Образованието в Англия

Англия и в Уелс общото задължително образование продължава 11 години и се отнася за всички деца, които са с постоянно местожителство в страната, независимо от тяхната националност. държавните за обучението не се заплаща.

Задължителното образование в Англия  е разделено на четири ключови степени, наречени “Key Stages”. Първата степен е до 7-годишна възраст, втората степен е от 7 до 11-годишна възраст, третата степен е от 11 до 14 години и четвъртата обхваща възрастовата група от 14 до 16 години. Последните две представляват средното образование в Англия.

Във Великобритания образованието е задължително от 5 до 16 години. До навършване на 14-годишна възраст, учениците се обучават по обща програма и не се явяват на изпити. Два от най-важните етапи в средното образование, са т.нар. V и VІ форма.

V форма – GCSE (General Certificate of Secondary Education) – 14-16 години
Става дума за първите две години от гимназиалното обучение. Още в предходната година (9 клас) от учениците се очаква да направят своя избор за предметите (между 5 и 10), които ще изучават в рамките на образователната програма GCSE. В края на втората година те полагат държавни изпити и получават диплома за средно образование GCSE. На този етап те могат да напуснат училище или да го продължат обучението си в по-високите или т.нар. А нива.

VІ форма – AS и A-нива – 16-18 години
През последните две години на средното образование учениците във Великобритания се обучават в профилираните програми AS и A-нива. Тяхното основно е, че осигуряват прием в университети във Великобритания и по света на база резултатите от положените финални изпити. В продължение на две години, учениците избират и изучават 4-5 предмета в зависимост от интересите и специалността, която желаят да следват в университета.

Учениците от всички училища следват националната учебна програма. В някои начални училища учебната програма обхваща теми, засягащи всички предмети на учебната програма. В средните училища учениците изучават изкуството и дизайн, гражданска отговорност, дизайн и технологии, английски език, география, история, информационни и комуникационни технологии, математика, чужд език, музика, физическо възпитание, науки, религиозното образование и професионално обучение до края на 9 –та година на образование, когато те могат да изберат, по които предмети да държат държавен изпит- GCSE

Националният учебен план определя кои предмети трябва да бъдат преподавани, но не и какво учебно време да се отделя на всеки предмет. В Англия, в четвъртата степен (“Key Stage 4”) броят на задължително изучаваните предмети е съкратен, като учениците имат правото да изберат предмети, включително и практически ориентирано професионално обучение.

Учениците получават подготовка по изискванията на получаване на Общо свидетелство за средно образование (General Certificate of Secondary Education – GCSE) в края на четвъртата степен (16 години). Изпитите са по отделните предмети и се оценяват от отделни независими комисии по всеки предмет. Учениците полагат GCSE-изпити по различни учебни дисциплини, включително математика и английски език, като обикновено избират до към десет учебни предмета. Няма ограничение какъв брой GCSE-изпити да се положат. Изпитните резултати се оценяват с A*, A, B, C, D, E, F, и G, като A* е най-високата оценка. Учениците, които не успеят да достигнат оценка „G”, се отбелязват с оценка „U” като „unclassified” (неиздържал) и не получават свидетелство.

Подготовката за изпитите отнема две години, а ученикът се явява при навършени 16 години. Те са от изключителна важност за продължаване на обучението и намирането на работа. Повечето колежи и работодатели очакват взети поне пет GCSE. В Англия колежът най-често подготвя за определен занаят и осигурява професионална ориентация и квалификация в по-ранна възраст.

Родителите активно участват в управлението и активността на училището чрез Родителско-Учителската асоциация. Така трите стълба на образованието си сътрудничат успешно и правят много за развитието на училището и за това всички да гледат в една посока и да работят заедно. Организират се социални мероприятия, училищни забави, разпродажби на книги…..

Всеки месец  родителите получават бюлетин,  където подробно се съобщава всичко важно от училищния живот – колко отсъствия има, дали децата се преглеждани и за какво, дали си носят униформите, какви посещения и кога са организирани, къде в общината има нещо подходящо за деца. На по-важните неща се отделя допълнително място, като децата почти всеки ден носят вкъщи някакво ново съобщение.

Униформата е задължителна и всяко училище има своя, която се състои от 4 основни части и много аксесоари.

Учебната година в Англия е разделена на 3 части както следва: Есенен период. Започва на 4 септември и завършва на 20 декември; Пролетен период. Започва  на 7 януари и завършва на 4 април; Летен период. Започва на 23 април и завършва на 22 юли.

Подобни публикации: