Архив

Календар

март 2016
П В С Ч П С Н
« фев   апр »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Ученичка в Англия

Наскоро имахме посещение на наша бивша ученичка, която в момента учи в Англия. Тя се премести по средата на миналата година в 8 клас и сега след една година я видях наново. В момента момичето е последна 11 година в тяхната система и трябва да държи изпити.

Направи ми впечатление промяната в начина и на държание за този кратък период от време. Момичето беше възприело типичната западноевропейска сдържаност. Преди една година говореше повече и в доста случаи не се съобразяваше с правилата в училище. Веднага си зададох въпроса дали английската образователна система е причината за тази голяма промяна.

Успях да и задам доста въпроси. Това направиха и нейните съученици и определено бяха впечатлени от отговорите, защото у тях живее представата, че дисциплината и правилата в нашето училище са прекалени. Каква беше тяхната изненада когато установиха, че учениците не може да излизат от зоната на училището, че има охрана и рецепция, зад която телефоните не са разрешени. И се връщат на родител.

Разбраха също, че провинилите се ученици ги гонят от час и ги изпращат в специална стая, в която ги товарят с работа и задачи. Разбраха, че за провинения и закъснения за час  има наказание, намалено междучасие, или вариант да стои целия ден със своя класен ръководител. И ако и това не помогне тогава наказанието е изключване от училище от няколко дни до една седмица.

Правилата си се спазват и учениците бързо се научават да се съобразяват с тях. Като никой не го интересува как ще наваксате след това пропуснатия материал. За вас това може да ви се стори, че не е наказание, но всяка подобна проява се записва в дневник и след това влиза в официалните документи при завършването на учениците. Нещо подобно на оценка за поведение, която не може да се заличи и ще се вижда от бъдещите работодатели.

Ако трябва да бъда честен момичето каза, че му харесва да ходи на училище и за разлика от България не са претрупани с материал, който трябва да научат за следващия ден. Първо предметите са по-малко/ имат предмет наука, който включва 4 или 5 наши предмети/ . Имат няколко основни предмети/4 / и си избират още 3 избираеми. След задължителното средно образование има колежи и платени университети.

Учат по 6 часа на ден като започват от 9 часа и през два часа имат големи междучасия. Свършват към 15:20 часа. Часовете са по 50 минути. Имат по-малка лятна ваканция, но за сметка на това през 2 месеца имат ваканции като нашите зимни и пролетни. Тетрадките и учебниците им остават в училище и там си вършат по-голямата част от практическите задачи. Получават листове със задания, които решават и лепят след това в тетрадките си. Не ги изпитват устно, само писмени изпитвания. Имат си органайзери, в които си записват задачите и заданията и така няма измъкване от тях.

Програмата е практически насочена и се изучават теми, свързани примерно със съвременната английска литература. Имат часове по религия, в които изучават общо всички религии. Стандартният български клас не важи в Англия и часовете по различните предмети се посещават от различни ученици. Основното, е че не се натоварват толкова много – и физически, и психически. Можеш да си избереш това, което ти е интересно, и го учиш с много по-голям мерак.

Подобни публикации: