Архив

Календар

март 2016
П В С Ч П С Н
« фев   апр »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

81 ученици дават отговори на сложни въпроси

Земеделска професионална гимназия „Климент Тимирязев“ за втора година работи по Национална програма „На училище без отсъствия“, мярка „Без отсъствия“. Целта на програмата е да бъдат създадени условия за редовно присъствие и активна работа на учениците в училище . През тази учебна година за първи срок в ЗПГ има 67 ученици с нито едно извинено и неизвинено отсъствие. Всеки 10-ти ученик в училището влиза в тази категория.

Една от дейностите за повишаване на мотивацията за редовно и активно присъствие е провеждането на Мотивационен лагер „Без отсъствия“. Ученици , които не отсъстват или са намалили своите отсъствия от деня на обявяване на инициативата бяха включени да участват в лагера, който се проведе на 18-19 март в гр,Банско. Идеята е те да повлияят на останалите с мисли, обсъждане и действия.Той беше и награда за невероятното усилие на тези 67 ученици да издържат на изкушението и да не правят отсъствия.

Така 81 ученици , основно от 9, 10 и 11 клас, обсъдиха изпълнението на план-програмата по мярката, решаваха казуси и предлагаха решения за намаляване броя на отсъствията. Работейки в екипи от 6 до 8 души те показаха умение да изпълняват различни роли в определени ситуации. Най-позната и най-близка до тях е ролята на класния ръководител. Ролята на директора бе една от предпочитаните и се свързва с наказанието и финансирането на различни дейности. Една част от учениците считат, че училището не е социална организация и че не е негово задължение да подпомага финансово нуждаещите, но то трябва да съдейства при определени ситуации.

Всички участници са категорични за това, че родителите трябва да са отговорни за своите деца. Те добре разбират ролята на семейството за възпитанието на ученика. Познават функциите на социалните служби и смятат, че те трябва да бъдат активен партньор на училищното ръководство в борбата с отсъствията.

Почти всички екипи свързват думата „УЧИЛИЩЕ“ с приятелите, определят го като място за знания, като място за успех и изява. Една част от тях правят асоциация на училището с провежданите часове и очакваните ваканции, а други го определят като място за работа по проекти, място за комуникация и забава.

Дискутирайки различни ситуации те стигнаха до следните изводи:

1. Трябва да се търсят причините за отсъствието на конкретния ученик. 

2. С всеки ученик трябва да се работи индивидуално, защото причините за отсъствията са различни. 

3. Родителите трябва да бъдат отговорни за действията на ученика и ако това не се случва да им бъдат отнемани родителските права.

4. Не трябва да се правят много компромиси когато става дума за наказание. Когато те са постоянни, резултатът е с обратен ефект.

5. Трябва да се привлича вниманието на ученика като часовете се провеждат по нов начин, те да са атрактивни и забавни.

Дина Кирилова -главен учител в ЗПГ

Подобни публикации: