Архив

Календар

април 2016
П В С Ч П С Н
« мар   май »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Добре дошли в нашето училище

Да организираш посещение на седмокласници от основни училища не е лесна работа. Когато създаваш допълнителна работа на хората, това не се харесва на никого.Самото присъствие на желаните гости не беше сигурно и без помощта на директорите инициативата сигурно нямаше да успее.

Дори участието на нашите учениците в подобни прояви е трудно занимание. Подкупът беше опрощаване на редовни часове по производствена практика. Реално погледнато това беше страхотна тренировка за всички професии. Презентиране, подготовка, дори научаване на нови неща и опознаване на училището.

Инициативата си имаше своите турооператори, центрове за посещение за различните професии. Еднакъв начален час и различни маршрути. Присъстваха и ученици от извънкласните дейности като Тийнкомеди, фотографи и готварски клуб. Учителите бяха в стаите си и комуникираха с кандидатгимназистите.

Всеки бе избрал различен метод за презентиране. Технолозите наблягаха на атрактивните уреди , туристите използваха създадени от тях екскурзионни пътувания и организираха игри за гостите си. Икономистите говореха за своите Учебни компании и УТФирми. И както всички публични прояви имаше притеснени презентатори, но няма друг начин за преодоляване на страхове, освен хвърляне в дълбоките води.

Продължението през седмицата в конкурси и състезания показа, че насила хубост не става. Феновете на футбола и Фотографията бяха най-желаните за участие. Имахме си седмокласници, които участваха редовно във всички инициативи, но посещенията бяха малобройни. За сметка на това присъстващите получиха голямо внимание и  станаха още по-силни фенове на училището.

Дали проявата имаше ефект. Ако се съди от лицата на някои от снимките, определено имаше въздействие. Идеята беше да покажем отличната база на училището, да се види къде се провежда обучението, практическата му насоченост. И въпреки това дали инициативата ще промени вече взето от родители и ученици решение. Едва ли. Борбата е за онези 20%, които още не са направили своя избор.

Идеята страдаше и от липса на достатъчно време. Всичко се реализира в рамките на две седмици и разчиташе на импровизация и моментни хрумвания. Според мен инициативата е отлична идея за провеждане на производствената практика на туристическите паралелки. Подготовката трябва да започва още от началото на годината с трупане на информация, със събирането на много идеи, с много тренировки.

Учителите от отделните професии трябва да създадат програма за събитията, които ще се провеждат през годината. Така технолозите може да изследват продукти взети от магазини и граждани, туристите да създават рекламно презентиране на хотелите, в които провеждат практиките си, а икономистите да създават учебни компании, които да са свързани с интересите на седмокласниците. Мнение се формира постоянно, не с инцидентни прояви.Най-вече с изяви през цялата година, непрекъснато презентирани в медиите.

Подобни публикации: