Архив

Календар

юни 2016
П В С Ч П С Н
« май   юли »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Випуск 2016

Още един випуск влезе в историята на училището. Сухите цифри показват следното – 113 дипломирали се със среден успех 4,76.  От тях 31 ученици с успех от дипломата над Много добър /5.00/ и 21 ученици с отличен успех /над 5.50/.  Като общо 77, или 68% са с успех Много добър или Отличен. 12б клас завършват със сред успех 5.30 , а 12а клас със среден успех 5,17 .

Зад цифрите стоят млади и симпатични хора, пораснали и променили се за тези пет години пред погледите ни. Дошли в ЗПГ с надежди и очаквания. Със сигурност разбрали най-важният отговор за тях – в какво са добри и какво искат да правят със своето бъдеще. Дори за част от тях изборът на професия да не е бил правилен, получените практически учения, свързани с изявите им пред публика, работата в екип, икономически знания и непрекъснатите контакти с хора са оформили една основа, която ще им бъде винаги от полза и ще създава конкурентно предимство за тях.

Ако говорим за отделните класове тази година се получи странно разминаване – имахме си емоционален клас от икономисти и клас от прагматично настроени туристи. А винаги съм имал идеята в главата си, че би трябвало да е обратното. За Технолозите очакванията са оправдани и там винаги колективът надделява. Класовете с прием след 8 клас, и последната паралелка с прием след 7 клас в голям процент успяха да получат диплома, доста от тях и професионална квалификация, а това си е програма максимум за тях.

Йоана, Джесика-Александра, Лъчезар, Надя, Мария, Лиляна, Соня, Радослав, Анжела, Любка, Ваня, Йорданка, Мартин, Георги, Стела, Розалия, Антония, Нели, Габриела, Радослав, Петя . Почти 50% от Момичетата и Момчетата от 12 а и 12 б клас са преодолели бариерата от 5,50 в дипломата си. Познавате ги и се сещате за тях, дори при споменаването на малките им имена, защото освен, че бяха старателни и прилежни ученици, бяха редовни участници в живота на училището. Благодарим им за изразходваната енергия и многобройни часове в акваторията на ЗПГ. Според мен ще останат завинаги и на таблото на славата за Випуск 2016 .

12а клас, професия „ Икономист” бяха първите, които се възползваха от предимството да провеждат практическите си занимания в 11 и 12 клас в изцяло обновения център „Америка за България”.  Получиха и необходимия прозорец, за да проверят къде се намират в действителност,  с двете седмици практика в Германия. Там разбраха, че благодарение на добрите си преподаватели 5 години обучение не са минали напразно. Идеята на учителите,  че трябва да изискваш малко в повече и да създаваш увереност в практическата насока, дава добри резултати.

Тук трябва да прибавим и емоционалната класна ръководителка, чудесно превела през бурното море на тийн годините своите  възпитаници. Формулата, която гласи, че класът придобива душата на своя класен важи с пълна сила. Умението на комуникираш и да управляваш едновременно си е цяло изкуство. Поредицата от творчески личности  в този клас, притежаващи емоции в излишък допринесе за положителната и сплотена обстановка в 12а клас. За момчетата принципът с късното порастване и утвърждаване се запази в пълна сила, но без бунтарското рушене на всички правила. Само да спомена, че тези момчета направиха живота на доста от момичетата в училището по-интересен.

12б клас определено можем да ги наречем бунтарите. Клас от много умни деца с  разностранни таланти. Със свободолюбиви характери и засилено чувство за справедливост/май сами са избирали класната си/. Създали идеята „Помогни без причина”. Участвали активно в Тийнкомеди. Който поиска чудесно се възползва от възможностите, които ЗПГ предлага – и за пътувания, и за участия в клубове, конкурси и състезания. Учители и ученици чудесно работеха заедно и постигаха резултати /БЕЛ, АЕ,Философия, Гражданско образование/. Понякога обаче, няколко негативни спомени, може да заличат всичко останало. Не видяхме, че приоритетите на част от тях в един момент започват да придобиват друга посока, появи се частица недоверие и неразбиране и от двете страни. Повече изисквания от едната страна, повече очаквания от другата, или обратното. Въпреки всичко, само това, че ЗПГ ги събра в един клас и създаде средата за подобни приятелства за цял живот е достатъчен повод за да ни простят всички наши малки прегрешения.

12в клас – върви им на Технолозите. Те бяха  първите, които имаха възможност да работят в пълна степен с уредите в съвременната ни лаборатория. Ходиха в Германия, участваха в проект с Македония. Създадоха сплотен и приятен симпатичен клас. Средата претопява индивидуалностите. Когато общата атмосфера е положителна, тогава и посоката на развитие на индивидуалностите следва общата права. Така, че едни работни и трудолюбиви деца получиха много практически умения. Със сигурност доста от тях ще продължат образованието си по- професията си в Пловдив.

12г, 12д и 12е– двете цветарски паралелки и монтьорите, въпреки, че 12г бяха с прием след 7  не се различаваха много по стремежа си към знания. Имаше ги единиците, които се възползваха от предлаганите възможности. Черпеха знания директно от Холандия. Призовите места в състезания като млад Фермер и панаира на професиите, област озеленяване и дизайн са доказателство за това.Нали тук идеята е да се вземе професия, да не се набляга на теорията и да се получат широка гама от практическите знания. , плюс безплатна книжка. ЗПГ предлага, всичко останало е въпрос на желание.

Випуск 2016 като цяло беше един приятен випуск получил много и дал много на ЗПГ . Без тях събитията и празниците в училището нямаше да бъдат същите. Атмосферата нямаше да е същата. Успехите на училището нямаше да бъдат така значими. Те дадоха своя принос в историята на ЗПГ и трябва да получат заслужено признание.

Подобни публикации: