Архив

Календар

юни 2016
П В С Ч П С Н
« май   юли »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Държавни професионални изпити като втора матура

Държавните професионални изпити/ДКИ/ ще се превърнат във втора матура за учениците в професионалните гимназии. Диплома ще се получава само срещу взет ДЗИ по БЕЛ и ДКИ по професия и практика. Това ще има и положителни и отрицателни последици, защото има няколко неща, които трябва да се уточнят.

Първо скалата на оценяване. При нашият изпит по теория на професията критериите са завишени до 50% за успешно преминаване. Затова и при нас взимането на изпита вече е успех и оценката няма голямо значение. При ДЗИ по общообразователните предмети границата е поставена на 23%.  Не се ли промени това несъответствие тогава ще се получи една голяма несправедливост. За по-слабите ученици това наистина ще бъде едно улеснение, защото ще премахне един изпит. Със сигурност ще се промени формата по теория и квесторите ще станат външни.

В действителност рекламираното намаляване си е увеличаване. Изпитите стават три, макар, че изпита по практика няма да представлява трудност за тях. Досега имаше възможност да не се явиш на държавните професионални изпити, макар, че това обезсмисля обучението ти досега. Сега учениците по стария закон ще имат правото при желание да използват ДКИ като втора матура, а по новия задължително ще трябва да се явяват на ДКИ. Това със сигурност ще направи ДЗИ по желание по-привлекателен вариант, защото ще има ученици от професионални училища, на които ще им трябват оценките от ДЗИ по основните предмети.

Трябва да се помисли и за формата на изпита по практика. Сега примерно учениците от професия „ Икономист” получават своето задание в началото на учебната година в 12 клас и развиват своя проект до края на годината. ДКИ по практика се явява защита и презентиране на този проект. Оценката е комбинирана от реализация на проекта и защитата му.

Учениците от туристическата паралелка нямат тази възможност и им се налага да импровизират и да реализират изтегления билет в деня на изпита. 6 часа никак не са достатъчни за учениците за да покажат своите знания, да реализират комплексно своята идея, да подготвят представянето и. Добрият вариант е този на икономическите паралелки, защото самото търсене на информация, пресяването и, създаването и подготвянето на проекта утвърждава знанията в главите им.

Подобни публикации: