Архив

Календар

август 2016
П В С Ч П С Н
« юли   сеп »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Колективната мъдрост

Когато нашите несъвършени преценки се натрупат по правилния начин, колективната ни интелигентност често е съвършена. Тълпата може да бъде мъдра, но и много глупава. Тълпата може да прояви колективната си интелигентност, но може и по подобие на мравченската колония да се самоунищожи. Независимо от всичко тълпата в онлайн пространството я има и тя ще действа, ще се самоорганизира, ще произвежда, консумира и споделя. Вървим в посока, която дава силата в ръцете на тълпата. Тя става все по-активна, с желание да участва. Можем да се възползваме, но най-добрият подход е да го правим заедно.

Краудсорсингът позволява на членовете на тълпата да развиват уменията си, да трупат знания, да се социализират, да допринасят за каузи, в които вярват, както и да печелят пари, признание и слава. Инициаторите трябва да познават характеристиките на хората, които генерират съдържание, за да изградят геном, който да позволи да се появи мъдростта на тълпата. Трябва да се избере най-правилният модел, според спецификата на инициатора, и проблем, който тълпата да решава.

Тълпата трябва да бъде съставена от различни, разнообразни, независими хора, работещи в децентрализирана следа със съществуващи механизми за превръщане на личните преценки в колективно решение. Разнообразието в екипите позволява да изплуват различните гледни точки, подходи и настроения. Ключът на груповото решение се крие в това да накараме хората да обръщат по-малко внимание на казаното от другите. Една мрежа не е продукт на своите съставни части. Тя е нещо повече от това и е полезна за ефикасното споделяне, достъпът на много хора и координирането на действията им.

Децентрализацията лесно се превръща в дезорганизация, затова трябва да е частична. Тя е ефективна когато всеки член в групата може да добавя информация, която да достига до останалите членове. Трудното координиране се крие в коректното обобщаване на информацията. Нужни са правила, по-които се стига до това решение, известни предварително на всички. Бъдете фокусирани и изградете правилните филтри за правилната тълпа.

Хората трябва да бъдат мотивирани с най-ценните за тях стимули. Практичността повелява, веднъж създадена, тази група от хора да се държи заета- обвързана с инициатора, за да може да се поддържа нейният ентусиазъм. В същото време инициаторът трябва да планира всичко така, че хората в тази тълпа да не станат прекалено зависими един от друг. При децентрализирана форма на управление на хората, е редно да се идентифицират неформалните лидери, които да направляват случващото се.

Колкото по-ясно е това, което искате от хората, толкова по-голяма е вероятността да се получи добро и приложимо решение. Хората имат ограничено време, подходящо за участие в малки времеви задачи. Дайте им инструментите, които са им необходими за да произвеждат неща. Публикувайте това, което са създали. Технологиите правят всичко по-евтино, по-бързо, по-малко и по-лесно за употреба. Събирането на много съдържание на едно място ще съблазни и другите да дойдат.

Хората се стремят да бъдат част от нещо по-голямо от тях. Открийте допирната точка между мотивите им и вашата цел. Те обичат историите, забавленията, обичат да са полезни, обичат неустоимите предложения. Каквото и да искате от тях, трябва да сте сигурни, че то е лесно и води до възнаграждения.Каквито и разговори да започвате, трябва да ги правите в среда на доверие, откритост  и уважение . Процесът трябва да се управлява , за да можем да се възползваме в максимална степен от хората, които вече са ангажирани с дадения проблем, казус, идея или дейност.

Нужно е да знаем къде отиваме и какво се случва. Вървете с малки крачки напред и винаги отвътре навън.Културата на организацията трябва да е готова и да подготви служителите за отварянето на вратите за тълпите. Активните потребители са 10% от тези, които откликват на поканата, но има значение 10% от колко голяма тълпа от хора са. 90% от това, което ще получите, няма да става за нищо. Грижете се за тълпата си, не само когато имате нужда от нея. Определете лидери, които да следят за спазване на правилата.

Разкрийте се по-правилния начин като започнете от силните си страни пред хората, които ви познават и ви имат доверие. Намерете хората, които обичат това, което правите и ги направете партньори. Коригирайте и адаптирайте. Работете с тълпата и създайте усещане за съпричастност. Технологиите позволиха на мълчаливите да проговорят, да кажат какво мислят без да се съобразяват с никой.Какво ще стане, ако следващата тълпа от 9 милиарда, ако тази тълпа може да научи достатъчно, за да бъде мрежово подпомагаща, вместо да бъде мрежово ограбваща ?

  Колективната мъдрост (Краудсорсинг)- Десислава Бошнакова

Подобни публикации: