Архив

Календар

август 2016
П В С Ч П С Н
« юли   сеп »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Репутационен капитал

Това, което впечатлява е, че на практика свързваме нашия свят, за да споделяме, с нашите съседи, съученици, колеги или с мрежата си от приятели във Facebook. И това създава икономика, в която това, което е мое, е и ваше. Изключително мощна динамика, която притежава огромни търговски и културни последствия е в ход. А именно, че технологията позволява доверие между непознати. Днес живеем в глобално село, в което можем да имитираме връзките, които обикновено се случваха лице в лице, но в размер и по начини, които никога не са били възможни преди това. Така че това, което в действителност се случва, е, че социалните мрежи и технологиите за комуникация в реално време ни връщат към миналото. Правим бартери, търговия, размени и споделяния, но те са преоткрити и съчетани с динамиката и възможностите на новите форми.

Сега в действителност сме в период, в който се събуждаме от големия махмурлук на празнота и разхищение, и правим скок към създаването на по-устойчива система, която да служи на вродените ни нужди за общност и индивидуална идентичност. Когато общество, изправено пред сериозни предизвикателства, извърши сеизмична промяна от индивидуално получаване и даване, към преоткриване на колективното добро.С други думи не искам неща, а искам нуждите или преживяванията, които те задоволяват. Това захранва голяма промяна от там, където използването надделява над притежаването – или както Кевин Кели, редактор в списание Wired, го казва, „Където достъпът е по-добър от притежанието“. От съвместните пътувания сутрин за работа до начина на създаване на модата, до начина, по който отглеждаме храна, ние консумираме и си сътрудничим отново.

Сътрудничеството на потребление създава началото на трансформация по начина, по който мислим за търсенето и предлагането. Ключовата причина, защо това става толкова бързо, е защото всеки нов напредък на технологията увеличава ефективността и социалното доверие, за да направи споделянето все по-лесно. Репутацията ще бъде валутата, която казва, че можете да ми се доверите.След време ще можем да изпълняваме търсене като във Фейсбук или Гугъл и да видим цялата картина на поведението на някого в различен контекст. И този репутационен капитал ще предопределя нашия достъп да съвместната консумация. Това е нова социална валута, така да се каже, която може да стане толкова силна, колкото кредитния ви рейтинг. Хората започват да разбират, че репутацията, която създават в едно място има стойност извън околната среда, в която е изградена.

https://www.ted.com/talks/rachel_botsman_the_currency_of_the_new_economy_is_trust

 

 

Подобни публикации: