Архив

Календар

октомври 2016
П В С Ч П С Н
« сеп   ное »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Как се взима тест, без да си учил

Преди теста се наспете добре. Идете на изпита отпочинали, спокойни и с позитивна нагласа, че ще се справите. Това ви гарантира поне 5% от резултата. А знаете, че при теста дори половин точка може да ви донесе по-висока оценка.

Решаването на какъвто и да е тест започва с неговото четене. Първият поглед към последователността от задачи дава представа за различните области .Така можете да се ориентирате към по-лесните за вас въпроси и да се насочите първо към тях, а по-трудните да оставите за премисляне.

Има по-лесни и по-трудни въпроси, съобразете се с това във времето. Това означава, че когато срещнете по-лесни въпроси, трябва да работите колкото е възможно по-бързо. По този начин ще имате повече време за по-трудните въпроси.

Запазете равномерност при решаването – Понякога е трудно да се продължи, но се налага да го направите. Не отделяйте прекалено много време за отговора на един въпрос, преди да сте се опитали да отговорите на всички въпроси. В теста може да има въпроси, на които може да отговорите по-лесно, затова не губете точки от това, че не сте стигнали до тях.

Невинаги очевидният отговор е правилният отговор – Когато стигнете до по-трудните въпроси, преценете внимателно посочените възможности за отговор. Опитайте се да вникнете в трудния въпрос.

Повторният преглед на нерешените въпроси е полезен – Ако работите с подходящо темпо, ще ви остане свободно време за повторен преглед на въпросите, на които не сте отговорили. Възможно е тогава да намерите верния отговор или пък да го отгатнете.

При въпросите с избор (multiple choice) търсете двойки взаимно изключващи се отговори. При тези случаи обикновено единият от двата отговора е верният. Това веднага елиминира останалите два.

По правило в теста се включват контролни въпроси от различен тип, чиято цел е да проверят дали изпитваният наистина разбира същността на конкретна концепция. Използвайте ги. Те може да ви донесат допълнителна информация, която да ви помогне.

Възможно е друг въпрос от теста да ви насочи към правилния отговор на някоя задача, на която сте се запънали и имате усещането, че не можете да измислите нищо. Така че не губете концентрация и смело
използвайте теста като източник на информация.

Ако в някой отговор има думи, които насочват към крайност, като „винаги“, „никога“, „само“ и т.н., вероятността този отговор да е грешен е много голяма. Тази техника е особено полезна при въпросите от типа „вярно или грешно“.

Един от страховете на учениците и студентите, когато решават тест, е, че дадените отговори са много близки помежду си и създават объркване у изпитвания. Един от начините да се справите с тази трудност е да прочетете въпроса и преди да погледнете дадените възможности за избор, да се опитате да си отговорите сами. След това потърсете сред предложените опции най-близката до вашия отговор и смело я оградете.

Едно нещо, което със сигурност няма да е ново за вас – не оставяйте въпрос без отговор. Колкото и шаблонно да звучи тази стратегия, тя не може да бъде отмината, когато говорим за подготовка за тест.

Подобни публикации: