Архив

Календар

ноември 2016
П В С Ч П С Н
« окт   дек »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Как да станем добри слушатели

#1. Задавайте отворени въпроси

Отговор от рода да/не не върши работа, защото целта ни е събеседникът да се разкрие.Добрият отворен въпрос “Звучи като сделка. Кажи ми как се случи всичко това.” Той не е осъждащ, показва интерес и е вероятно да доведе до повече информация за ситуацията на човека.

#2. Наличие на пауза

Прекъсването е мощен фактор. Използвайте го, за да подчертаете, да насърчите някой да продължи да говори или да прекъсне, ако стане твърде емоционален.

#3. Минимално насърчаване

Използвайте кратки изказвания, които да покажат на човек, че го слушате и искате да продължи да говори по темата.

#4. Отражение

Повтаряйки последната дума или фраза, която човек е казал показва, че го слушате и сте заинтересовани. Да, толкова е просто – просто повтаряйте последните една-две думи

#5. Преразказване, цитиране

Повторете онова, което събеседникът казва със свои собствени думи. Това доказва, че наистина разбирате същността на въпроса, а не просто повтаряте като папагал.На първо място се опитвате да откриете това, което е важно за него и на второ място се опитвате да помогнете да чуе това, което казва и да открие дали това има смисъл за него.

#6. Емоционален етикет

Назовете неговите чувства. Това показва, че разбирате как се чувства. Подходящ пример за емоционално етикетиране може да бъде “ Звучиш доста наранен, за да останеш. Това не изглежда справедливо.”, това разпознава чувствата, без да ги съди. Тези думи показват съпричастност

Подобни публикации: