Архив

Календар

април 2017
П В С Ч П С Н
« мар   май »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Националната олимпиада в Сандански – поглед в бъдещето на България

Десетата национална олимпиада по гражданско образование 2017 се проведе в нашето училище. От 28 до 30 април в Сандански пристигнаха над 80 ученици от цяла България и се състезаваха за медалите от олимпиадата в три възрастови категории. Доста се постарахме с организацията и си мисля, че се получи. Благодарим на всички гости, защото и за нас беше удоволствие да приемем тези вдъхновени и целеустремени млади хора. Те са бъдещето на България. Раздават времето и труда си за другите. Имат мечти, идеи и се борят за реализацията им. Ако бъдещите граждани на републиката ни приличат поне малко на тях можем да чертаем малко по-различно бъдеще за държавата ни.

Да направиш подобен проект и да го реализираш си е истинско изпитание. Ако учениците знаеха в началото какво ги очаква биха се отказали на първата седмица. След това вече е късно. Идеята ги е победила. Емоциите и силата на желанието са довършили останалото. Заразителното поведение и енергия на техните преподаватели-ментори е направлявала процеса. Когато се чувстваш полезен и си завладян от нещо голямо, тогава трудностите са преодолими и губят страховитата си сила. Колкото повече навлизаш в подробностите, толкова повече разбираш мащабността на начинанието си.

Проектите са екипни начинания. Спестява време и усилия. С времето проличава, че няма как да минеш без умения по ИТ, че ще ти се наложи да разбереш как се създават успешни презентации, че умението за намиране на финансови средства е жизненоважно и накрая без човека с нестандартните идеи и богатото въображение пак нищо няма да се получи. Трябва да си водач на тези хора и да ги стиковаш в отбор.  Затова и е трудно да участваш на подобна олимпиада. Мнозинството от участниците са разностранно надарени личности, или отлични мотиватори, делегиращи задачи на подходящите хора.

Да организираш събитие от подобен ранг като национална олимпиада е награда, чест, но и тест . Огромната логистика се прехвърля и разпределя между РУО и училището домакин. Наличието на фактори като жури, грамоти, подписи на министри, настаняване, списъци, зали, техника, квестори увеличава на N степен възможността от грешка и провал. Участниците идват със своите идеи и разбирания. Имат си изисквания. Не са съобразили ситуацията и се надяват да решиш проблемите им. Наличието на възрастови групи допълнително размива нещата с наличието на родители и преподаватели по време на представянето. Ръководителите са хвърлили огромни усилия и затова напрежението е огромно. Повечето са редовни посетители на олимпиадите, надявайки се да дочакат звездната година и да видят свой възпитаник на почетната стълбица.

Журито също са ветерани. Вече имат изградена представа какво търсят. Като всички хора и те са емоционално пристрастни и толерират участниците, които грабват душите им. Няма да  излъжем, ако потвърдим, че интересните и завършени проекти получават повече точки. Мащабните провокации имат шанс, но малките и практични идеи са големите победители. Конкретните цели печелят пред абстрактните идеи за по-добър свят. Добрите презентатори грабват няколко бонус точки. Добрите отговори в минутите за въпроси имат шанс да наклонят везните. Стратегията е в бонус точките, защото класирането е в рамките на милиметри. Цялостния образ решава задачата с крайното класиране. Там винаги има хора с еднакви резултати и зад това стои идеята на журито да се възнагради трудът на повече хора.

Десетата национална олимпиада по гражданско образование 2017, която се проведе в ЗПГ “Климент Тимирязев” вече е история. Медалите и грамотите са само последният елемент, вследствие на многото положени усилия и труд. Емоциите, създадените нови приятелства, натрупаната огромна доза увереност, откраднатият чужд опит. Ето това ще остане завинаги !!! А да попаднеш в среда от нестандартни, упорити и деятелни млади хора, дори само за 2 дни – това вече е заразно и безценно !!! Надяваме се, че нашите ученици, участвали в организацията, са почувствали тази енергия, която извира на подобни форуми.

Подобни публикации: