Архив

Календар

май 2017
П В С Ч П С Н
« апр   юни »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Матурите, на които започна борбата с преписването

Първите матури на които не можеше да се преписва. Спорно твърдение от преди една година. Може би това са матурите, на които започна борбата с преписването.  Не може да се отрече, че успехи имаше. Както и създадени нови проблеми.

На първи модул по БЕЛ с продължителност 60 минути традиционният метод с изпращане на отговори не работеше. По-простата техническа невъзможност някой да реши и изпрати отговорите за това минимално време.  И поради липсата на право да се излиза при модули, по-малки от 90 минути. Това, че не увеличихме двойките също си е постижение. Явно учениците са взели достатъчно сериозно предупреждението ,че ерата на преписването е завършила.

Учителите от своя страна са се постарали с една степен в повече. Симбиоза на интереси. В един момент след първи модул дори се получи импровизирано време за почивка. Според мен много добър вариант. След като са в училището и са завършили модул, нека всеки си почива както намери за добре. Притеснените служители в министерството бързо поправиха този свой пропуск, страхувайки се от нов тип подсказвачи и хаос .

Борбата с преписвачите доведе до загуби за силните ученици. Те съвсем спокойно решават първи модул за половината от времето. И са принудени да чакат. Освен това губят време, което могат да използват за останалите по-трудни модули. Може би това спестено време от първи модул трябва да им се начислява като бонус при последния модул. Друг вариант е учениците с отличен успех да бъдат освобождавани от решаването на модул едно. Като времето за този модул да им бъде добавено към останалите модули.

Системата за разпечатване по часове изглеждаше сложна, но всъщност след първи модул няма никакви проблеми, заради разминаването в продължителността на модулите. А  на ДЗИ-2 още повече се улеснява процеса. Разпечатват се на няколко пъти по-малко страници, а не всичко наведнъж.  Това, че квесторите не излизат от стаите си, а получават материалите на място, също е добра идея.  А качването на видеото от камерите и онлайн е затормозяващо. Записите с добро качество са с огромен размер и без преувеличение се губят поне два дни на администратор. Време за преобразуване и за качване с ниско качество.

Защо казах, че имам съмнения за преписването. Ами първо най-лесният вариант с комшията отпред. Ако го познаваш си облагодетелстван и никакви камери не могат да помогнат в случая. Второ – вече сме в ерата на микробръмбарите. Телефон и бръмбар в ухото и преписването е на линия. Така, че при наличието на интернет в училищата, изнасянето на материали не е проблем. Докато не се изолира училището от всякаква външна свързаност преписването ще си остане възможно и изкушаващо.

Аз съм за изравняването продължителността на модулите за всички предмети, защото при матури с два модула, учениците получават възможност да излизат по-средата на втори модул, а това веднага предизвиква изкушаваща ситуация.Въпреки това, ДЗИ-2017 ще си остане матурата, на която се преписваше най-малко след 2008г.

Подобни публикации: