Архив

Календар

август 2017
П В С Ч П С Н
« юли   сеп »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Обучение в Малта

logoo

Empowerment in ICT Skills – Making Use of Technology Tools

31.07.2017- 04.08.2017

От 31 юли до 04 август в St.Julian (Свети Джулиън), Малта,  взех участие в 5- дневен практически курс за Внедряването на информационните технологии в преподаването, с хорариум от 21 часа.Курсът за продължително професионално развитие бе по проект „ Направи технологията свой приятел ”. Този курс бе организиран  по европейска програма Еразъм+,ключова дейност1.

Професионалното развитие в този курс бе насочено към въвеждането и внедряването на информационно-комуникативните технологии в преподаването.Участниците в проекта се включихме в практически семинари,интерактивни сесии и занимания в екип.Съвместната групова работа ни даде възможност да използваме ИКТ в часовете за създаване и използване  на ИКТ ресурси за преподаване и учене.

Първият ден от курса започна с приветствие от страна на директора на програмата госпожа Александра Мелконян.Тя ни запозна с възможностите на образователната институция ETI и с конкретните цели на нашето обучение.

Преподавателят ни г-н Марио Кордина  започна заниманията с общо представяне на различните видове възможности за комуникация и разнообразието на инструменти,които са полезни за успешното ? реализиране. Веднага пролича стройната му идея, която той представи в платформите за създаване на сайт и блог /в конкретния случай  http://wix.com  и www.blogger.com/ / . Те щяха да бъдат основа върху която може да се качват материалите, създадени с инструментите за обучение.

Още в началото си бяхме направили регистрация в google , която след това използвахме като вход в много от използваните  в обучението сайтове. Повечето инструменти предоставят готов код за вграждане в платформите за създаване на сайт и блог. От учителите не се изисква да навлизат в дебрите на програмирането с HTML код за да обединят всички свои продукти на едно място. Така в първите два дни успяхме да разберем основните функции на wix и blogger.  Как да си добавим меню и къде точно да вмъкнем генерирания код от съответния инструмент. Как да създаваме страници и публикации. Как  да добавяме елементи в самите страници и как да променяме параметрите им.

На  следващият ден се запознахме с https://learningapps.org/    и https://edpuzzle.com/,  където има богат набор от инструменти за създаване на интерактивно съдържание, което да се използва в уроците.  Там има богата колекция от вече създадени материали, които може да се използват за шаблон. Всичко може да се използва директно в сайта, или да се вгради в друга платформа.

С Еdpuzzle  се променя същността на видеото. С  този сайт можем да прибавим допълнителна стойност към него, закачайки въпроси и насочваща информация в определен момент от видеото. Тестовите въпроси и отговори може да покажат до каква степен е разбрана информацията и каква е предварителната подготовка за урока. Отговорите се изпращат директно в пощата на учителя и той може да си прави изводи и да поставя домашна работа под формата на интерактивно видео.  И понеже видео с големина повече от 5-6 минути става отегчително, инструмента има възможност да намали големината на избраното от youtube видео.

Learningapps  притежава изключителна функционалност от най-различни тестови формати. Те могат да се използват за утвърждаване на преподаваната материя в час. Интерактивни варианти във вид на съвпадащи двойки, задачи за групиране, времева линия, подреждане, текст с пропуски, текстови отговори,  до стандартният тест с избираем отговор. Има и по-сложни варианти във вид пъзел, кръстословица, отбелязване върху карта, бесеница, стани богат, двойки карти.

https://spark.adobe.com  е платформа за изготвяне на  публикации,  постове, страници и видео. Работи се изключително интуитивно. Има богата колекция от шаблони, правещи лесна реализацията на всяка идея. А идеята е точка първа, от която тръгва всичко. Липсата на идея прави неефективно използването на който и да е инструмент. Определено adobe са направили великолепен продукт с една идея над office колекцията.

В трети и четвърти ден се запознахме и с онези помощни инструменти, с които можем да обработваме елементи като видео и аудио. А те са съставни части на всеки обучителен материал. Типичен такъв се явява  https://123apps.com/   В този сайт лесно може да се записва, реже, съединява аудио и видео. Подобна роля играе сайта https://pdf.io/  при работата с pdf  файлове.  Изключително удобен инструмент за преобразуване от всякакви формати в pdf и обратно. Тук е полезната функция за извличане на страница от pdf  във формат jpg и png. Имаме и един инструмент, който не е онлайн, но е отлично средство за запис на екран на компютър и на видео като flashback .  Така може да запишем в обучително видео нашите действия и да го обработим суровият материал след това. Работихме и по крайния продукт,който трябваше да представим в последният ден от курса.

Последният ден не беше обучение ,а представяне на създадения уебсайт от всеки екип. Избрахме заглавието “ Learning by doing“  за име на нашият проект, защото вярваме, че ученето е безкраен процес,който включва в себе си не само теория,а много практически занимания. Обучението  осъществено в рамките на 21 часа, бе по-скоро информативно, но предостави богат набор от инструменти и идеи за приложението им в работата на всеки преподавател. Курсът бе  изключителна възможност за преоткриване света на съвременните технологии.Преподаването бе на много високо ниво и бе съобразено с професионалните ни потребности.

Освен обучението имахме и свободно време ,за да посетим старата  столица – Имедина (Mdina),чиито име от арабски всъщност означава “ Градът“,а  в миналото най-често е наричан “ Тихият град”. Направихме и вечерна разходка с екскурзовод  до настоящата столица Валета. Гледахме  филм за историята на Малта и се насладихме на невероятното синьо море. Потопихме се и в атмосферата на древна и съвременна Малта,докоснахме се до нейното богато историческо и културно наследство. Малта е остров, които чудесно се възползва от стратегическите си предимства – местоположение, туризъм, история.

Други погледи от обучението :

Виолета Петрова

Емил Терзийски

Създадени ресурси

Този проект е финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Тази публикация [съобщение] отразява само личните виждания на нейния автор и от Комисията не може да бъде търсена отговорност за използването на съдържащата се в нея информация

Подобни публикации: