Архив

Календар

септември 2017
П В С Ч П С Н
« авг   окт »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Изпит в Софтуни

По новия закон учителите вече трябва да трупат кредити, които получават при преминаване на задължителни обучения и квалификации. Така се озовах в софтуерния университет и преминах курс  “Увод в програмирането за учители“, официално одобрен от МОН, с продължителност, равностойна на 2 кредита.

Идеята беше да ни запознаят с тяхната концепция за това, как трябва да се преподава програмиране в училищата.  И въпреки, че изискванията за кредитите бяха в методическа насока и това как да направим изпитни задачи, трябваше да се явим и на малко препитване.  Като освен изработване на 6-те тестови задачи от домашното, се изискваше и решаването на поне една от задачите в изпитите на Софтуни.

Явих се фактически на редовният им приемен изпит  и мога да споделя впечатленията си от него.

Място : На картата изглежда по-далече  от автобусните линии, отколкото е в същност. Определено спирка Дианабад на рейс 314 е най-близкият вариант. Може да дойдете и по-късно. Няма опашки, а и изпита започна с 15-20 минути след обявеното начало. Регистрацията е онлайн и ти запазва случайно място в избраната от теб зала.

Предварителна подготовка : Добре би било Софтуни да пусне предварителен изпит в реална ситуация, не във вида преподавател да решава изпитни задачи, а всички останали да гледат. Репетицията на изпит с даване на парола, използване на джъдж система и таймер е много по-сериозен вариант. Даването на част от точките за пробният изпит в общата оценка, също е добра идея.

Асистентите-квестори:  Опитват се в началото да обяснят условията на задачите, но така само се губи време и се изнервят още повече присъстващите на изпита. Те никога не биха попитали нещо в началото, преди да започнат да решават задачите и да се сблъскат с определен проблем.  Още повече, че познават видовете задачи от предварителната подготовка.

Задачите : Не са подредени по-сложност, а това води до паника и загуба на концентрация. Когато установиш, че времето си минава, а ти си стоиш на първа задача, това не ти вдъхва особена увереност. Накрая не ти остава време за последните задачи и не е особено приятно като видиш след края на изпита, че си могъл  да ги решиш . Добре би било Софтуни да подреждат сложността. Така със сигурност ще има повече преминали през този изпит.

Преписване: На този изпит имаше проблем с програмата, която следи действията на кандидат-студентите в интернет. Изкушението без нея е твърде голямо, за да устоят кандидатите и да не се пробват при използването на външна помощ.  В крайна сметка, обаче Софтуни са прави. Дори да получиш диплом, ако нямаш знанията, не ставаш. Тях не ги бърка, защото си получават заплащането за всеки преминат курс и  изпит. Събраната и систематизирана информация си струва всеки лев.

Детайлите : Дяволът е в детайлите. Това се опитват да направят от Софтуни. Вкарват някакви тънки моменти,които затрудняват решаването на задачите. Така лесното се превръща в трудно. Когато си от типа на бавномислещите като мен, тогава докато откриеш този тънък замисъл, ще използваш много повече време от предварително отпуснатото.

Четим код : Не се опитвайте да направите съвършен, идеално четим код. За това не дават точки на този изпит. Важни са само решените задачи. Така, че и променливи с имена a,b,c ще ви свършат работа и ще ви спестят ценни минути.

Когато блокирате на задача:  Опитайте се да решите следващата задача, или по-следващата. Но накрая спрете, защото ще се окажете с 4 решени до половината задачи и липсата на време за намиране на тънкия момент във всяка от тях. Хубаво е да разпределите времето си предварително и да го следите. Пробвайте и варианта с 5 минути почивка, пълен релакс и медитация. Целта е да се извика наново подсъзнанието и решението ще си пробие път към повърхността.

Резултатите : Играйте си с резултатите. Те са единственият ваш детектив, които ще ви даде улики. Извадете си всички възможни крайни варианти, защото там се крие тайната. Прочетете много внимателно условието. За да не пропуснете нещо. На този изпит условията може да са двусмислени. Затова добре си изяснете всички пътища и тълкувания на това условие. Дори да сте привърженици на другия вариант. Направете си труда да кодирате и по-малко вероятният. Може да се окаже, че това е истината на Софтуни.

След края на изпита : Не се отчайвайте, ако част от нещата не са се получили. Това е само поредният опит. Следващият път ще сте по-добре подготвени и няма да допуснете грешките на първото поклонение. Както казва Наков решаването на много задачи е единствения начин за да ги решите по-лесно и на изпитите след това. Така, че решавайте всеки ден, упорито и постоянно.

Подобни публикации: