Архив

Календар

декември 2017
П В С Ч П С Н
« ное   яну »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Всичко е възможно. Въпросът е – колко силно го желаеш ?

Искаш да отслабнеш – спри да ядеш боклуци, искаш да си як и мускулест – започни да тренираш. Искаш да си успешен – бъди отдаден на нещо, искаш да си богат – скъсай си задника от бачкане, искаш да си интелигентен – започни да учиш, искаш да си смел – започни да рискуваш, искаш да си известен – покажи талант, искаш да бъдеш запомнен – направи нещо забележително, искаш да си щастлив – намери човека, който обичаш и не го оставяй да си тръгне… Хората имат много желания, но и двойно повече оправдания.

Започналото като мисъл в главите ни, се разраства от силата на желанията ни, но придобива реалност в упоритата ни работа.

ВСИЧКО Е ВЪЗМОЖНО. ВЪПРОСЪТ  Е – КОЛКО СИЛНО ГО ИСКАШ?

Ангел Панковски от 12а клас е живото доказателство, че младото поколение на България може да се развива в правилната посока. Едно талантливо, трудолюбиво и скромно момче, което знае цената на успеха, но не се главозамайва от него. Ангел знае, че всичко е въпрос на много усилия и труд.

Седмата церемония за ученик на годината в ЗПГ отново не подведе никой и избра личността , която най-достойно би олицетворявала идеята на директора на училището ни, Емил Терзийски. Колкото и несъвършена да е системата чрез гласуване, тя накрая изважда на преден план лицето, притежаващо най-пълният набор от качества, нужни на един млад човек за да успее в живота.

Разбира се Ангел има доста качества, които му помагат да бъде успешен. Той е комуникативна личност и се вписва добре във всякакви комбинации от хора. Умее да работи в екип. Успява да победи страховете си от изявите пред публика. Има добър изказ в писмена форма, и дори в този формат защитава обосновано и правдоподобно идеите си. От както се помни танцува народни танци, може би оттам притежава силата на дисциплинираната действеност. От там , и от семейството му идват и уважението към традициите.  Способен е да печели доверието на възрастните с отговорното си поведение.  Само, че най-голямата сила на Ангел идва от друго място.

Не получаваш това, за което мечтаеш.Получаваш това, за което се ТРУДИШ.

Да имаш мечта, не е достатъчно… Трябва да се бориш за нея!!

Няма асансьор към успеха. Трябва да минеш по стълбите…

Този, който не е достатъчно смел да поема рискове, няма да постигне нищо в живота – Мохамед Али

Ангел знае, че всичко започва с първата крачка. Ангел знае цената на успехите. Ангел е наясно с трудностите и болката, която трябва да изтърпи за да се изкачи по стълбицата на победителите. Знае, че ще пада, ще губи, ще се отчайва. Но знае също, че това е част от играта, и ако е достатъчно упорит, тогава няма сила, която да го спре. И е готов да плати цената.

Щом ти е трудно, значи си на правилния път !!

Дори и след 100 неуспешни опита не се отказвай, защото 101-ят може да промени живота ти.

Нека ти кажа нещо, което вече знаеш. Светът не е само слънце и дъги. То е много гадно и грозно място и няма значение колко си корав. Ще те повали и държи на земята, ако му позволиш. Никой не удря по-силно от живота. Но не важно колко силно те удрят. Важно е колко силно могат да те ударят и да продължиш напред, колко можеш да понесеш и да продължиш напред. Така се побеждава!

Ангел е разбрал силата на положителните мисли в главите на хората. Знае невероятната сила на думите. Всичко започва от тях. Те могат да те накарат да направиш малкото първоначално усилие, което отделя загубилите от тези по-върховете.  Те могат да подготвят тялото ти,  да заредят с нужната порция от правилни химични вещества във вените ти. Ако трябва да посоча едно от най-силните качества на новият ни ученик на годината, то това е едно от тях. Ангел вярва на думите и те му се отплащат като създават онази първоначална горивна смес, която го бута непоколебимо напред. След това дисциплината и упоритото трудолюбие вършат останалото. В минути на колебание само трябва да се върнеш към някоя от тези мотивиращи бомби от думи, за да задействащ процеса отново.

Никой не е по-висок от този, който се е навел за да помогне на друго живо същество…!

Талантът е даденост, а умението се развива с безброй часове тренировки. Но, Ако не правиш нечий живот по-добър, значи си губиш времето.

Силните хора не мачкат слабите, а им помагат!

Следващото качество, което го издига над останалите мотивирани млади хора, с цел пред себе си е добротата му. Ангел е разбрал, че силата му е дадена за да помага на другите хора и да част от общото благо. Силата му е дадена, не само за да му носи индивидуални ползи, но и дава своя дан на обществото. Въпреки, че силата и упоритостта му ще му позволят да се издигне до върховете и да се възползва от плодовете на усилията си, Ангел отдавна е разбрал, че ако е заобиколен от нещастни и тъжни хора с потъпкани права и самочувствие, от това ще страдат и хората с добри сърца като него. Човекът е социално животно, и когато е помогнал за добруването на групата, тогава удоволствието е на по-високо ниво.

Ангел вярва в ценни неща като задружност и група. Само съвместните действия създават приятелските общества. Когато вършиш нещо с някой в група, ти трябва да му се довериш и да го опознаеш за да се сработиш с него в екип. Когато преодолявате трудностите заедно, вие създавате връзка, която трудно се разрушава. Общата кауза сплотява хората.  Общата кауза разкрива характери и създава приятелства. Затова и държавата ще се оправи когато обществото се запълни с групи със свои дълготрайни каузи. Подобни групи имат огромно влияние върху своите членове. Те си вярват взаимно и вървят напред, черпейки сила един от друг.  Затова и танцовата му група е като втори негов дом. Тя е нещо повече и има кауза, състояща се в запазването на българските традиции. Вътре танцуват съмишленици и Ангел е попил от техните идеи.

Първо трябва да разберете, какво означават понятията чест и достойнство, идеал и саможертва!!

Ангел знае много добре значението на всяка от тези думи. Той е отворен към промените,  не се страхува да опита, но е защитник на добродетелите от миналото. Така както мрази несъвършенствата на този динамичен нов свят.И когато неправдите в родината му се виждат от всеки, и той не може да стои и да сдържа чувствата си. Думи като семейство, род и родина имат смисъл в душата му. Герои като Васил Левски и Христо Ботев са негови идоли. Не се и съмнявам, че сърцето на Ангел би застанало зад всяка справедлива идея и би се борило, дори с цената на загубата на материални благини и измамното спокойствие, породено от тях . Той прилича на хората от епичното българско възраждане, млади, с юнашки мисли, нетърпящи неправдите на една огромна империя, изправили се на битка, с ясното съзнание за саможертва. Чакащи някой да ги поведе.

Правете това, което е правилно, а не това, което е лесно…

Пожелай да отидеш там, където пътят може би е труден и да направиш неща, които си заслужава да бъдат направени, независимо от това, че са трудни…

Така, че Ангел Панковски е пример за това как хората трябва да се борят за идеите и мечтите си. Вярвай, надъхвай се и започвай отново, след като си паднал, докато преградата пред теб се разруши.  Той е пример, за това, че на човек му е нужна кауза, цел, по-голяма от индивидуалното му благополучие, за да почувства живота  си пълноценен. Пример за всички млади хора в трудният им път да намерят истински смисъл в това мистериозно съществуване на тази мъничка планета.

Нека ти кажа нещо, което вече знаеш: Във всяка битка печели този, който е склонен да пожертва всичко.Болката, която чувстваш днес, ще е силата, която чувстваш утре!

Когато се опитваме да направим нещо, имаме две възможности: или да успеем или не. Когато не се опитваме, имаме само една.

Респектът е за тези, които го заслужават, а не за тези, които го искат!

 

Подобни публикации: