Архив

Календар

декември 2017
П В С Ч П С Н
« ное   яну »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

7 компетенции за 21 век

В своята книга „Глобалното постижение“ Вагнер идентифицира седем основни компетенции, от които се нуждае всяко дете, за да оцелее в идващия свят на работа.

1. Критично мислене и решаване на проблеми

Компаниите трябва да могат непрекъснато да подобряват продуктите, процесите и услугите си, за да се конкурират. И за да направят това, те се нуждаят от работниците да имат умения за критично мислене и да могат да задават правилните въпроси, за да стигнат до дъното на проблема.

2. Сътрудничество между мрежите и водещо до влияние

Предвид взаимосвързаността на бизнеса, лидерски умения и способност за влияние и съвместна работа като екип стават все по-важни. И ключът към това да станете ефективен лидер? Това е двойна, казва Вагнер , включваща „творческо разрешаване на проблеми и ясна етична рамка“.

3. Бързина и адаптивност

Способността за адаптиране и вдигане на нови умения бързо е от жизненоважно значение за успеха: работниците трябва да могат да използват редица инструменти за решаване на проблем. Това също е известно като „способност за научаване“, търсено умение сред кандидатите за работа.

4. Инициатива и предприемачество

Няма опит да се прави опит: често хората и бизнеса страдат от тенденция да не поемат риск. По-добре е да опитате 10 неща и да успеете в осем, отколкото да опитате пет и да успеете във всички тях.

5. Ефективна устна и писмена комуникация

Неразрешеното мислене на режисьорите и неспособността им да формулират мислите си бяха често срещани оплаквания, които Вагнер срещна от бизнес лидерите при изследването на книгата си. Това не е толкова за способността на младите хора да използват правилно граматиката и пунктуацията или да пишат, но как да комуникират ясно устно, писмено или докато се представят. „Ако имате страхотни идеи, но не можете да ги съобщавате, тогава сте загубени“, казва Вагнер .

6. Достъп и анализ на информацията

Много служители трябва да се справят с огромно количество информация на дневна база: способността да се пресее през нея и да се извлече това, което е от значение, е предизвикателство. Особено колко бързо може да се промени информацията.

7. Любопитство и въображение

Любопитството и въображението са причина за иновациите и са ключът към решаването на проблемите. „Всички сме родени любопитни, творчески и въображаеми“, казва Вагнер. „Средностатистическият четиригодишен пита сто души на ден, но когато детето е на десет години, той е много по-вероятно да се занимава с получаване на правилните отговори за училище, отколкото с поставянето на добри въпроси.

 

Подобни публикации: