Архив

Календар

февруари 2018
П В С Ч П С Н
« яну   мар »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728  

Великолепната Седморка на ЗПГ

6:00, надежда, вълнение, любопитство, готовност, смелост.

Тези чувства ни бяха завладели в сумрака на днешната съботна сутрин.

Но нека първо се предствавим. Ние сме седмина ученици от Земеделска професионална гимназия „Кл. Тимирязев” град Сандански.

(Йоана Поповчева, Мария Илиева, Кристина Дукова, Владислав Манолов, Никол Парапанова, Габриела Самодумова и Вeличка Воденичарова).

Леко недоспали, но и нямащи намерение да спим, потеглихме към град Кюстендил. Пред нас предстоеше огромно предизвикателство, чиято подготовка ни отне усърдна всекидневна работа за по-малко от месец.

Листове, тетрадки, химикали. Тези, теми, резюмета. Български-английски език – неусетно мина пътуването ни, завладяни от вихъра на новия свят, в който бяхме потопени вече няколко седмици.

Не беше лесно, в началото не бяхме убедени, че ще се справим. Но продължихме да навлизаме все по-дълбоко и по-дълбоко в знанието за Европейския съюз.

Придобихме умения, увеличихме общата си култура, разбрахме колко значима роля играе Европейският съюз в живота ни като европейски граждани. Запознахме се с актуалните европейски въпроси. Научихме се да вярваме в себе си.

Но най-важното: Научихме се да работим в екип, да се подкрепяме, да си помагаме, да тъжим и да се смеем, да падаме и ставаме, да не се отказваме, да не се обезсърчаваме при допусната грешка, да се уважаваме и всеки връх да покоряваме заедно!

Така, ние се превърнахме в един истински отбор, не изграден от просто съученици, а от истински, верни приятели, готови да се борят и да постигнат успех!

След около двучасов път, пристигнахме крайната си дестинация, а именно читалище „Братство” в град Кюстендил, където участвахме в състезанието „Евроскола”, което се провежда на всеки четири години.

Самото състезание представлява изработване и представяне на теза, резюме на казаното, на един от работните езици в Европейския парламент и отговор на въпроси. Темите са свързани с актуални европейски новини и проблеми.

По време на представянето, петима от нас представляваха отбора, а двама бяха резерви. Но усилията, по време на подготовката, бяха общи.

Отборът имаше време за подготовка, а след това с лудо-препускащи сърца се изправи пред уважаемото жури. Вълнението беше заело връхна точка, коленете трепереха, усмивки се появяваха на лицата, но и плахите погледи не липсваха. Петнадесетте минути изминаха неусетно!

Публиката беше възхитена, както и журито. Но ние все още не смеехме да кажем нищо. Отборът слезе от сцената и резервите се втурнаха да ги прегръщат. Четяхме гордост в очите на учителката ни, както и на директора ни. Знаехме, че като отбор сме дали всичко от себе си, в това поне, бяхме убедени!

На състезанието присъстваха още девет отбора от Област Благоевград и Област Кюстендил. Те също се представиха великолепно. Конкуренцията включваше най-добрите училища в двете области. (НХГ, ПМГ, както и езикови гимназии). Всеки отбор, с огромен потенциал.

Във втората половина на деня най-сетне всичко беше приключило. Чакахме обявяването на резултатите. В тези минути вълнението се беше учвеличило с пъти повече!
Бяхме седнали заедно, държейки ръцете си. Журито произнасяше заключителните си думи. Дойде ред да представят отбора, заел първото място. Дишането ни зачестяваше, ръцете ни трепереха и стискаха все повече съседните. Любопитство, но и уплаха се четеше в очите ни.

Ние знаехме едно: Бяхме дали всичко от себе си. 

И за нас, като отбор, вече бяхме победители, дори и да не ни бяха класирали, бяхме повече от доволни! Усилията и отделеното време не бяха напразни, никога няма да съжалим за участието си.

В следващия момент чухме името на училището, заемащо първото място:
Земеделска професионална гимназия „Климент Тимирязев”, град Сандански.

Това бяхме НИЕ!

Успяхме! Победихме! Преборихме се!

Последваха безброй прегръдки, усмивки, но и насълзени, радостни очи! Целта беше постигната! Върхът преодолян! Конкуренцията победена!

Щастието, с което се прибрахме не може да бъде описано с думи, а изпитано само със сърце!

Разбрахме, че можем да постигнем много, но за да се изкачваме все по-нагоре, трябва да полагаме не просто усилия, а огромни усилия!

А трудът ни – винаги бива възнаграден!

Никол Парапанова -10в клас, част от великолепната седморка.

Подобни публикации: