Архив

Календар

февруари 2018
П В С Ч П С Н
« яну   мар »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728  

Работници през 21 век

Какво трябва да направи човек? За да отговори на това, институтът за бъдещето, мозъчен тръст, базиран в Калифорния, се свърза с софтуерната компания за управление на таланти “Cornerstone OnDemand“, за да идентифицира някои основни характеристики и нагласи, от които работниците ще се нуждаят, за да се подготвят за следващата вълна “работа” , “Каквото и да означава това и каквото и да идва”. Пет умения, препоръчани в доклада си от 22 февруари, широки, но полезни като пунктове за по-нататъшно мислене и обмисляне, са обобщени по-долу.

1. Станете известни
“Марките вече не са за знаменитости”, отбелязва докладът. Книгата на човек не трябва да спира на хартия: цифровото присъствие, ангажираността вътре и извън желаната индустрия и отличителният глас или перспектива са начини, по които един човек може да се катапултира от една работа в друга.

2. Направете смисъл на крехки, сложни системи
Негърските работни места на бъдещето ще изискват умствена гъвкавост, както никога досега. Особености като “мислене извън кутията”, “оцветяване извън линиите” и “свързване на точките” ще започнат да се появяват като изисквания. Така че работниците трябва да омаловажат творчеството си колкото е възможно повече. (Това е една от причините, поради които либералните изкуства са все още отлични колежни пътеки.)

3. Свържете се с машините
Кодиращите умения не са непременно изискване за всяко работно място, но задълбоченото разбиране на изчислителните процеси – дори само на абстрактно ниво – е почти гарантирана предпоставка. Не е нужно да знаете как работи алгоритмите за машинно обучение, но трябва да разберете общите идеи за автоматизация и изкуствен интелект и ползите, които те представляват. Отхвърлянето на цифрови устройства в този момент не е въпрос.

4. Изградете племето си
Независимо колко бързо се променят индустриите и институциите, личните мрежи не са такива. Осъзнайте общността си и останете ангажирани с това, което се случва около вас, независимо дали това означава поддържане на благоприятни социални връзки или достигане до нови хора, особено ако те са въвлечени в бизнеси, свързани с предпочитаната ви област на работа. Противно на общоприетото схващане, автоматизацията действително ще направи човешките взаимоотношения по-решаващи от всякога.

5. Продължавайте, като изградите устойчивост
Ангажирайте се и отново. “Защитната мрежа” на трудовата заетост може да бъде “разсеяна”, според доклада, но това не означава, че не може да бъде възстановена. Оставянето на остарялата роля не трябва да се счита за загуба, а като непосредствена възможност за нова, по-нова роля. Работниците в новата икономика трябва да признаят, че повишаването на несигурността и невъзможността за работа е, че потенциално всичко е възможно.

Подобни публикации: