Архив

Календар

февруари 2018
П В С Ч П С Н
« яну   мар »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728  

Съвместната групова работа

Съвместната групова работа е сложна и объркана по природа – трябва да е така. Работата в тази сложност е част от това, което искаме учениците да преживеят. Но ако наистина искаме да популяризираме и моделираме положителното сътрудничество, струва ни се да разгледаме втория поглед върху това как структурираме и назначаваме групова работа на нашите ученици.

Ако планирате дадена дейност, урок или единица, която включва работа в колективна група, ето няколко идеи, които трябва да разгледате.

1. Запитайте се: Всъщност тази задача трябва да включва групова работа? Могат ли задачите да бъдат разделени на смислени и справедливи части? Преди всичко друго, решете точно какво искате учащите да научат и се уверете, че това е подходящо за групово сътрудничество. Ако работата не се разпадне лесно (и справедливо), може би си заслужава да се обмисли различен маршрут.

2. Разделете работата за учениците преди време. Ефективната групова работа изисква много скелета. Не очаквайте студентите да знаят как да се разделят на самата работа. Работата заедно за разрушаване и делегиране на отговорности е една от най-трудните задачи за всяка група, дори и за възрастни. Разбиване на задачи преди модели на време за учениците как може да бъде направено. С течение на времето премислете прехвърлянето на част от тази отговорност към тях.

Уверете се, че разпределението на работата – което ще са ролите и отговорностите на всеки ученик – е много ясно за всички. Направете всичко възможно да създадете задачи, които са взаимозависими – такива, които изискват децата да работят както самостоятелно, така и заедно.

3. Дайте на студентите рамка за разбиране на техните роли и отговорности. Традиционните роли на работната група (мислете: хронометър или бележник) обикновено са административни. Докато това разделение е добре планирано, ролите не (обикновено) служат на нашите учебни цели директно и не могат да подкрепят истинското сътрудничество.

Какво ще стане, ако сме структурирали ролите по различен начин? Когато учениците споделят собствеността върху това, което учат, всеки трябва да има няколко роли, които да играе: една задача да притежавате индивидуално; роля в подпомагането на връстници; и отговорността да оценяват както себе си, така и някой друг в своята група. Взаимозависимостта е ключова. Можете да проверите този графичен организатор за пример как това може да изглежда в група от четирима ученици.

Работата за сътрудничество в групите може да бъде трудна за координиране и предизвикателство за завършване. Но това също е чудесна възможност да практикувате умения за комуникация и сътрудничество. Визуалните инструменти за мозъчна атака, като карти на ума и виртуални коркови дъски, могат да помогнат на учениците да се организират и да се чувстват комфортно да споделят идеите си.

Използването на цифров инструмент може да бъде голяма помощ. Децата могат да добавят текст, видеоклипове и изображения по всяко време (дистанционно или по време на класа). Организирайки груповата работа визуално, студентите ще развият ценни умения за презентация, докато работят творчески като част от екипа си.

Източник -Интернет

Подобни публикации: