Архив

Календар

юли 2018
П В С Ч П С Н
« юни   авг »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Социалният организъм

В днешният свят социалните мрежи се превръщат в наш глобален мозък. Те са мощна система за медиация, чрез която човешките идеи могат да се срешат и развиват. Мрежите предлагат богата среда за култивиране на креативност и нови концепции. Социалните мрежи драстично скъсяват комуникационните линии и дават възможност на милиарди хора да споделят мислите си в океан от информация, който не е ограничен от времето или пространството.  Създаден е нов гигантски, жив и вечно еволюиращ свръхорганизъм, чиито пипала се простират далеч отвъд социалните платформи. Превръщайки се в мрежа от свързани индивиди, обществото преминава в нови територии, създавайки външно колективно съзнание.

Структура, в която не съществува правилото за командване, контрол и авторитети. Съставните части на органичната организация са автономни и колкото по-сложна е тя, толкова по-специализирани и диференцирани са частите и. Всяка единица е едновременно автономна, но и част от по-голяма система от взаимосвързани, саморегулиращи се йерархии. Всяка група зависи от другите и без взаимодействието организмът не би могъл да поддържа равновесие. Наличието на малки и  гъвкави структури с по-голяма автономия подпомага обработването на информацията по по-ефикасен начин. Навлизаме във века на симбиотичните партньорства и съдружните проекти, основани на валутата на доверието и емоционалната връзка. Времена на менторски отношения и споделени печалби, идващи от от автономни кланове и племена от лоялисти.

Старите монополи на знанието се сриват, освобождавайки човешкия гений. Тази хоризонтална и органична система за комуникация предлага напълно нов начин за съобщаване разпространение и споделяне на информацията. Особено мощна е, когато се съчетае с други технологии за децентрализация, като облачното съхранение, анализ на големи обеми от данни, криптография, машинно учене, отворени данни и блокчейн.  Човечеството се е насочило към една нова, децентрализирана концепция за умствено споделяне, в който глобалният човешки мозък ще взаимодейства с компютърния слой.

Свободният поток на мисли и идеи представлява жизнената енергия на социалния организъм, но как може да бъдем сигурни, че не участваме в изграждането на свят, в който ставаме пленници на същите тези машини, които сме създали. Свят, в който всесилната компютърна мощ би могла да сведе живота до някакво математическо уравнение, дефинирано от алгоритми, които ни казват какво трябва да ценим и какво не, без капчица възможност за дебат.

Самото твърдение, че имаме огромен жив организъм, означава, че може да го променяме и да му влияем. Най-добре работи оптималният, положителният емоционален резонанс. Когато въздействаме върху доброто и го усилваме, тогава то побеждава машината. Подходящо опакованото съдържание в история с познати мотиви, повдигащи духа и вдъхновяващи системата,  пробиват защитата на недоверието. В социалният организъм обаче дори най-добре написаните разкази се превръщат в живи, променящи се истории, върху които дори нямаме контрол.

Сценарият се променя,  в зависимост от това как е приет от Организма. Уцелването на точния баланс е изкуство. Обратната връзка помага за разпространението на новите идеи. Отчасти тя се състои от ролята, която ние представяме пред света, но в еднаква степен зависи и от отговора на обществото. Социален организъм със структури, усилващи емпатията и истински дълбоката връзка. Ден след ден ще трябва да се създава уникална човешка, емоционална история със заразителен ефект. Всички моменти на победи и провали създават нашето чувство за принадлежност, изграждат един общ резерв, от който всички черпим.

Иронията на днешния свят, който се децентрализира, а разстоянията се смалиха, заради универсалния интернет достъп, основните инструменти  за използване на социалните мрежи се управляват от високо концентрирани ,централизирани единици власт. Ако тази инфраструктура е зле проектирана или страда от блокажи, тогава човешката система, която работи в нейната рамка, също страда. Този организъм има нужда да се храни, развива и да комуникира с частите си. Затова и реструктурирането на властовите връзки в тази архитектура е наложително. В един децентрализиран свят, основан на автоматизираните умни договори, базирани на блокчейна, всички ще се конкурират за вниманието на клетките на организма, опитвайки се да имплантират меми в системата, за да бъде чуто тяхното послание.

Общество, организирано от софтуер, без който и да е отделен човек или институция да може да промени кода му. С вградени автоматични поощрения, когато се използва положително поведение. Платформи насърчаващи доброто, обсъдени и гласувани от всички и прилагани от код в машините.  Свят на позитивното игрово подкрепление чрез натиск от групата. Свят в отворена система, в която всички виждат правилата и контролират софтуерните създатели на кодираните правила, за да не се възползват от ключовата си позиция.

Социалният организъм – Оливър Лъкет, Майкъл Кейси

Подобни публикации: