Архив

Календар

септември 2018
П В С Ч П С Н
« авг   окт »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Капитализъм без капитал

Преди инвестициите бяха предимно физически или материални, днес те са нематериални. От машини, транспортни средства, сгради и инфраструктура се премина към продукти, свързани със знание, софтуер, изследователска дейност, дизайн, патенти, проучвания, обучения и бизнес процеси.

Голяма част от промяната не влиза в официалните статистики. Тази икономика на интензивно използване на нематериални активи се отличава по основни характеристики. Те могат да се мащабират и имат невъзстановима стойност. Изгодите от тях вероятно ще се разлеят и ще проявят синергии с други нематериални активи.

Всяка инвестиция е крачка в неизвестното. Нематериалната икономика е в пъти по-несигурна. Нематериалните инвестиции могат да загубят стойността си напълно и не възстановяват част от стойността си при фалит. Трудно се продават знания, които стоят в главите на напускащите служители. Въпреки това ,спечелилите от мащаба или от синергията с другите нематериални активи придобиват монополни позиции.

Физическите активи могат да бъдат само на едно място в даден момент. Нематериалното, обикновено могат да се използват многократно, на много места и по едно и също време. Мащабирумостта е свръхнатоварена с мрежови ефекти. Ниската себестойност идва с мрежата.  Схемата победителят взема всичко работи унищожително за останалите.

Нематериалните инвестиции получават извънредно високи спиловъри, или други компании сравнително лесно могат да се възползват от инвестиции, които самите те не са направили. Сравнително трудно можете да попречите на някой да се възползва от идея, която сте измислили. Изгодите от нематериалните и неограничени инвестиции в знания, лесно преливат навън. Организационните иновации, вкарани в методологии, също се превърнаха в апетитни спиловъри. Въпреки защитата на правата и собствеността, активите от знания и организационни процеси са лесни за присвояване.

Компании, които не са сигурни, че ще получат изгодите от своите инвестиции, ще инвестират по-малко. Тези които управляват своите спиловъри и се възползват от чуждите, ще преуспеят. Стратегията е да се управляват нематериалните активи, така че да се минимизират спиловърите. Идеята е за комбинация от инвестиции в софтуер, маркетинг и мрежи от клиенти и доставчици, която трудно може да се изкопира. Всеки се стреми към монополно положение. Бранд, дизайн и уменията за употреба, съчетани с монопол. Ако спиловърите подтикват към пазене на инвестициите, синергиите създават стимул да се получи достъп да колкото се може повече идеи.

Да изградиш добри мрежи от контакти, да си информиран за важните тенденции, да имаш позицията да изграждаш сътрудничество и да координираш партньорства е истински важното. Идеите се съчетават добре с други идеи. За да пожънат изгодите от спиловърите, хората се организират по-различни начини. Градовете проявяват синергия, която компенсира всякакви високи наеми , пренаселеност, високи цени и замърсяване. Новите идеи и начини на организация проявяват синергия  с нарастваща стойност. Синергията е непредсказуема и често прескача границите на своите области. Дори материалното се превръща в ценност, когато се запълни с полезна нематериална информация.

Общодостъпната инвестиция се осъществява, когато една фирма целенасочено се добере до нови идеи, възникнали извън самата нея, и извлече изгоди от тях.Общодостъпните инвестиции са свързани със споделянето на знания, съвместна работа. Синергия, при която обмяната на идеи може да бъде от взаимна полза. Ако всеки прави проучвания и разработва нови процеси, то тогава отделните инвестиции стават по-ценни. Ако никой не го прави, може би няма смисъл и аз да го правя. Тук се включва държавата, правеща инвестиции, за да компенсира егоизмът на частните фирми.

Синергиите създават напрежение между координацията и добрия шанс. Огромният брой начини, чрез които идеите могат да се комбинират по полезен начин, правят централното планиране трудно. Понякога координацията става случайно, но има и неща, които и помагат като обществени пространства и възможности за социално общуване, или големи награди, предизвикващи внимание към нови области. Синергиите насърчават отвореността и споделянето, а не присвояването. Те създават и алтернативен начин за защита на своите активи извън материята, изграждайки синергийни клъстери, вместо да се борят само за собствените си активи.

Джонатан Хаскъл – Капитализъм без капитал

Подобни публикации: