Архив

Календар

октомври 2018
П В С Ч П С Н
« сеп   ное »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Организацията на 21 век

Разпределена – ще координираме на мрежов принцип, ще споделяме информацията и управлението. На моменти ще е трудно да се каже кой за кого работи.  Няма да има едно определено централно място. Намираме се на много места едновременно.Дори малките организации могат да са разпределени в рамките на един район. След като всичко е част от мрежа, няма особено значение къде се намираш. И все пак в този процес на разтягане, организациите няма да се разпаднат на врежа от самостоятелно работещи агенти. Мрежовата форма може да се разглежда като система от клетки, всяка от които от 10 души.

Децентрализирана- когато икономиката се променя ежедневно, да имаш собствена верига за производство е пасив. Контролът вече се заменя от бързина и гъвкавост. Периферните функции се възлагат на подизпълнители. Разходите за координация са сведени до поносими нива, благодарение на електронния обмен на информация. Дейностите в крайна сметка достигат до малка и сплотена група, която ще изпълни работата съвестно и ефикасно. Една мрежова организация би се състояла от един офис от професионалисти, свързани чрез мрежови технологии с други независими групи.  Проектна мрежова организация, създавана с цел и разпускана след това.

Колаборативна – мрежовото разпределение на вътрешни дейности може да се възлага дори на конкурентни фирми. Всеки търси симбиотични партньори . Границите между индустриите се стопяват в една неограничена мрежа. Напълно автономните компании стават рядкост.Преминава се от тясноограничен, обвързан вътрешно организъм към свободно свързана, слабоограничена екосистема. Продуктите в мрежовата култура се превръщат в подлежащи на актуализация договори. Компаниите се превръщат в клубове или в потребителски групи от фенове. Новата игра е в намирането на точния клиент и в създаването на симбиотична връзка с него.

Адаптивна – Изместването от продукти към услуги е неизбежно, защото автоматизацията продължава да понижава цената на физическото производство. Всички области стават тясно обвързани с информацията и знанията. Мрежата е фабрика за информация. За да спечелите в новата епоха, следвайте потока на информацията. Цялата мрежа се случва наведнъж. Маркетингът, дизайнът, производството, доставчиците, купувачите –всички те участват в създаването на успешния продукт.Има паралелно проектиране в екипи, които работят едновременно. Данни се извличат от всякъде и се използват като обратна връзка, но координирането на данни в знание става безценно.

Извън контрол- Кевин Кели

Подобни публикации: