Архив

Календар

октомври 2018
П В С Ч П С Н
« сеп   ное »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Тормоз в училище

Малко тълкуване на една анонимна анкета, попълнена от над 100 ученици от всички класове в училището. Отговорите със сигурност включват и опита на учениците от началното им училище. 

Питат ги за тормоза в училище и те отговарят. Може да предположи, че отговорите за по-принцип и от наблюдение, защото 65% споделят, че изобщо не са били обект на тормоз в училище. Интересно е и обратното твърдение – 75% от учениците твърдят, че никога не са тормозили някой в училище.  80% споделят, че не са били обект на тормоз през новата учебна година.  67% от учениците никога не се безпокоят, че ще бъдат тормозени в училище. Може би както навсякъде от живота важи правилото, че 20% от учениците са тормозени от други 20% от учениците.

Директен срещу индиректен тормоз.

Тормозът е обширно понятие. Още от първите въпроси, виждаме, че директният тормоз отстъпва на завоалираният. Блъскането и удрянето отстъпва на дразненето, обидите и подигравките. Обикновено  тормозът завършва с  настройването на другите против теб и говоренето зад гърба ти. И ако половината тормозещи прибягват до преки физически действия, непрекият вербален тормоз се практикува от 75 % от тормозещите, а доста от тях използват  и фините начини за тормоз. Тезата за виртуалното насилие в социалните мрежи получава едва 20%  от отговорите.

Зони за тормоз.

Ако трябва да отговорим на въпроса, къде са зоните с повишена опасност от тормоз, убедително печелят коридорите в училище и класната стая в междучасията в отговорите на над 70 % от учениците. Дворът  на училището и улицата се споделят като вариант в  отговорите на близо от половината от учениците, а тоалетните са опасни в отговорите на 30% от учениците.

Продължителност на тормоза.

От отговорите на тази група/35%/ , която твърди, че някога била подложена на тормоз , се вижда, че при повече от половината случаи тормозът е продължил  повече от 1 година, а при 38% , повече от 2 години. Като 65%  от тях твърдят, че са били тормозени поне веднъж в седмицата.

Кой тормози.

40% са момчета, 28% момичета, а 35% казват, че не могат да определят кой е по активен и дават отговор – момичета и момчета. Обикновено тормозът е групов в 75% от случаите, като има малко предимство на варианта, в който един тормози, а другите гледат, пред варианта всички в групата да тормозят. 40% от тормозещите го правят редовно.

По класове.

Анкетата показва, че в половината от класовете има тормозени и тормозещи. Реалните цифри показват, че тормозещите и тормозените са от 1 до няколко в клас и зависят от самия клас. В повече от половината от случаите, взаимоотношенията на тормоз са между ученици от 1 клас.

Какви са резултатите от споделянето.

Тормозът спира в половината от случаите при които тормозеният е споделил за случката, в другата половина от случаите тормозът е продължил. Всеки 1 от 3-ма тормозени не споделя с никой за преживяното от него. В 75% от случаите на споделяне, те го правят с приятел или с родител./майка/. Само 38% от тях споделят с учител.

Положителното в тази анкета е отговорът на учениците, в който 50% биха се намесили директно за да предотвратят тормоза, 32% биха повикали приятели за да може заедно да спрат тормозещите. Само 35% биха оставили категорично ситуацията без отговор и биха я подминали.

Подобни публикации: