Архив

Календар

октомври 2018
П В С Ч П С Н
« сеп   ное »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Училище мечта

Когато миналото и настоящето вървят заедно към предните линии на едно оптимистично бъдеще. Посетихме град Враца и колегите ни от СУ Христо Ботев . Има какво да се научи от тях. От това как пазят заветите на славното си минало, до това как въпреки традициите, може да си сред лидерите с иновационната си политика. Да, това е същото училище, в което си мечтаят да работят всички учители в България. Училището, което от няколко години показва как би изглеждал идеалният вариант на съвременното българско школо.

На срещата, ние им показахме нашата успешна формула при работата ни по-европейски проекти, а те ни показаха техния модел за развитие. Формулата е ясна – всяка година се използва част от бюджета на училището за иновации- каквото от най-новите технологии се сетите, присъства на територията на учебното заведение. Залага се на изграждането на удобна и красива среда за работа на учениците. Учителите, заедно с дизайнер са получили пълната свобода да реализират идеите на въображението си. Ами когато ръководството има визия какво иска и дава свободата на учителите да я реализират, резултатите не закъсняват. Учениците и родителите са повярвали и се борят децата им да учат в тази среда. Децата са представителна извадка. МОН и спонсорите с удоволствие се включват в тази завъртяна положителна спирала.

Когато ти покажат летописната книга на училището, която е започнала списването си още преди освобождението на България, не може да не изпиташ преклонение и възхита пред този факт.  Същото чувство изпитваш и когато вървиш по алеята на признателността – за будителите и възрожденци, които са били възпитаници на училището. Когато имена като Петко Славейков, Кръстьо Пишурката, Елисавета Багряна и Павел Вежинов красят стените на училище, то няма как да не си горд с историята си. Няма как да не си попил от духа им. Възрожденският дух на славните представители на 200-годишната история на училището не е загинал и със сигурност ще пребъде !!!

А настоящето и бъдещето са не по-малко светли. Кабинетът по химия прилича на малка лаборатория и учениците могат да правят експерименти под наблюдението на учителите. По спечелен проект още от следващата година обучението по биология в СУ”Хр.Ботев” ще се осъществява в 3D кабинет . 13 броя Сървъри и софтуер, всеки за над 10 хиляди лв. ще създават виртуална и добавена 3D реалност за обучението на учениците. И сега се използват дигитализирани комплекти, свързани към микроскопи и друга техника.

Кабинетът по география е с таван, представляващ Слънчевата система, в която планетите и Слънцето са триизмерни и интерактивни. Интерактивни са и учебната дъска и географските карти в него. Дизайнът на този кабинет, който се различава с модерната си визия от обикновените учебни стаи, е на художникът Ивайло Рацов. Училището има и необикновен кабинет по история, който повече прилича на музей, а не на класна стая. В него са поставени старинни предмети, в стените са изградени каменни колони, има и красиви стенописи, които създават невероятна атмосфера на учениците.

Атмосферата на историята е пропита и олицетворена, във всеки артефакт в кабинета по история, но когато заедно с учениците в кабинета по история, създавате своя собствена колекция  от миналото, и когато учениците в извънкласна дейност са събрали имената на всички учители, преподавали история в 200-годишното минало на училището, започваш да усещаш необикновения дух на това училище.

Не е случайно, че сме на гости на СУ Христо Ботев – те са традиционен рекордьор по европейски проекти. За периода от 2008 до 2011 година училището спечелило 14 международни проекта и три национални. А само през 2011/2012 училището е работило по 12 европейски проекта от секторна програма Коменски на Европейския съюз. За пет години са осъществени 305 мобилности /пътувания в чужбина/ в 19 държави, като в тях са взели участие 1/3 от учениците на училището.

Директорът Виктор Кръстев твърди, че той е мениджър и е делегирал огромен брой от оперативните дейности на заместниците си, на 7-те си главни учители и на целия колектив на училището. Очевидно позитивното развитие на училището показва, че не е на грешен път.  Идеята му е, че всяка година трябва да се инвестира в има нещо ново. Средно между 50 и 60 хиляди лева струва един нов кабинет, но много бързо се възвръща. Защото заради материално-техническата база, всяка година се увеличават желаещите да учат в СУ Христо Ботев. Това увеличава качеството на учениците, въпреки стремежа на РУО да ограничи броя на паралелките им в гимназиален етап през последните години. Перфектен мениджмънт и видими резултати, които превръщат училището във витрина на образованието в България.

Подобни публикации: