Архив

Календар

ноември 2018
П В С Ч П С Н
« окт   дек »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Извън контрол – нелинейните автоматични системи

Кибернетичният принцип, който открили инженерите, е всеобщ: ако всички променливи са тясносвързани, а можете да  манипулирате една от тях във всяко отношение, тогава можете индиректно да контролирате всички. Регулаторът не се интересува от причините. Той открива отклонението и го поправя. Грешката може да се дължи даже на фактор, чието влияние до този момент не е било ясно определено, или не е съществувал.

Самокоригиращата природа на автоматиката се труди да намери оптималното решение, което да допуска само най-високо качество. Ако в началото имаме материали с едно и също качество, схемата на обратна връзка може да се настрои за много по-високо качество и прецизност следващия път. Същата идея може да се придаде нагоре по-веригата.  Автоматичното Аз се е превърнало в машина за моментално качество, дори усъвършенстваща точността, която хората обикновено успяват да изцедят от материята.

Не всяка автоматична система обаче осигурява неизменния моментален резултат. Всеки елемент, добавен в една поредица от свързани схеми, увеличава вероятността при връщането на съобщението към началото, след като е пропътувало голямата схема, да се окаже, че по време на неговото пътуване всичко е претърпяло съществена промяна. Последният възел се опитва да компенсира това, като задава голяма корекция. Системата е предразположена към трептене. Схемите за обратни връзки могат да бъдат съчетавани в полезни конфигурации. Колкото и да е проста схемата за обратна връзка, тя може да се включва в безкрайни комбинации, към които вечно да се трупат нови елементи.

Сложната логика на натрупаните схеми, която се връща сама към себе си, е източник на странните, парадоксални типове поведение на сложните затворени вериги. Грижливо проектираните верижни схеми работят надеждно и разумно, когато изведнъж по свой собствен сигнал се отклоняват от курса без предупреждение.  Змията е линейна, но когато се връща сама в себе си, тя става архетип на нелинейно същество. Завършеността на кръга изразява автономността на аза, която се състои едновременно от едно нещо и от конкуриращи се части. Система е всяко нещо, което говори на себе си. Всички живи системи и организми в крайна сметка се свеждат до група регулатори – химически пътища и невронни вериги, които водят глупави разговори.

Появата на автоматичен контрол има три етапа, които са предизвикали три почти метафизични промени в човешката култура. Всеки режим на контрол се подкрепя от все по-сложни схеми за обратна връзка и информационни потоци. Контролът на енергията е първият етап. Поставена под контрол, тя става почти безплатна, а количеството енергия, необходимо за да се извърши нещо, постоянно намалява.  Започва усилването на контрола върху материята. Когато информираме материята, обличайки я в сложни механизми за обратна връзка, тя смалява физическият си обем и започва да върши същата работа като неинформираните големи обеми материя.

Материята вече е за удобство под чехъла на информацията, както и енергията.По същество материята в каквато и да е форма, вече не е препятствие и е почти безплатна. Километрите информационни вериги, контролиращи енергията и материята наводниха средата ни и се превърнаха в неуправляем прилив от данни. Подчиняването на информацията е като опитомяването на изригващата пара.  Без участието на Аз не се случва почти нищо.Милиони мотори, надарени с Аз, управляват фабрики. Милиарди чипове, надарени с Аз, ще се реконструират във все по-малки и по-бързи и ще управляват моторите. Скоро още по-многобройните оптични мрежи, надарени с Аз, ще преосмислят чиповете и ще управляват всичко, което им позволим.

Бързо, доколкото животът ни позволява, ние подготвяме нашия конструиран свят сам да постигне самоуправление, самовъзпроизводство, самосъзнание и неотменима индивидуалност. Историята на автоматизацията е история на еднопосочно преминаване от човешки контрол към автоматичен контрол. Резултатът е необратимо пренасяне на нас самите към нашето второ Аз – създадените от нас системи. Обличането на машините със способността да се адаптират сами, да се развиват в избраната от тях насока и да растат без човешки надзор е следващата голяма крачка напред в технологиите. Да дадем свобода на машините е единственият начин да упражняваме разумен контрол.

Кевин Кели – Извън контрол

Подобни публикации: