Архив

Календар

ноември 2018
П В С Ч П С Н
« окт   дек »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

ИКТ неволи

В тази програма отново изтеглихме късата клечка. След като си чакал 4 години да дойде твоят ред. Измислят си формули, които облагодетелстват училищата с много ученици. НО накараха останалите да се чудят колко пари заслужават. Защо е нужно да се използва тази рулетка на щастието. Преди те караха да даваш собствено финансиране, за да се класираш, сега те изнудват да вземеш по-малко за да си намалиш коефициента. След като си чакал 4 години. Поискахме половината от максималното и останахме на 0,8 коефициент и 850 лв. над границата.

Проблемът не е в ниските коефициенти, а в сумата, която се отпуска. От 10 млн. за програмата, отпускат 7 млн. за безжична мрежа и само 1 млн. за мярка 3.2 . А трябваше да са поне 4 на 4 . Раздадените пари за безжични мрежи са най-малко, два пъти повече от необходимите, за да се направи достатъчно добра мрежа. Пари, които можеха да достигнат до други училища, които имат нужда от тях. Една централна поръчка за най-важното устройство -защитната стена, щеше да намали на едро цената . Същото се отнася и за безжичните точки, има перфектни такива за около 200 лв.

Към офертите се залагат хиляди изисквания, които са напълно излишни. Лицензите за антивирусни оставят много въпросителни.  Безжичната мрежа на ЗПГ се състои от 4 точки и 6 обикновени рутери. С максимум 1500 лева се покрива голям процент от територията на училището. Съвършената мрежа няма да направи училищата по-добри. Това, че ще превърнем училището в непристъпна крепост, а  интернета в добре контролиран , няма да направи образованието по-добро. Онези отзад, които нямат нищо, ще се сдобият с перфектни мрежи, а може да се окаже, че нямат мобилни устройства в училище, за да се възползват от тези мрежи.

Каква да правят тези, които са извън класацията. Ще се оправят сами, както обикновено. Отдавна са започнали  да се развиват, но затова, че са по-напред, получават в бонус, една голяма НУЛА.  Всички се нуждаем от защитни стени и това трябваше да е първото, което училищата да получат. Можеше да се продължи с лаптопите и другите мобилни устройства. Централно и задължително, според броят на учениците. НАВЕДНЪЖ и за всички училища. Не в продължение на 6 години. Инфраструктура, която да бъде в основата на дигиталното образование. Макар, че съдържанието и идеите са по-важни от всякакви модерни техники и мрежи.

 

Подобни публикации: