Архив

Календар

ноември 2018
П В С Ч П С Н
« окт   дек »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Иновационни лагери

Участваме постоянно в инициативите на Джуниър Ачийвмънт и други състезания по инициатива на направление „Икономика“ в ЗПГ. Иновационните лагери са едни от значимите мероприятия за разместване на пластовете в умовете на учениците. През ноември месец участваме в световната седмица на предприемачеството, организирайки иновационен лагер.

Правилата – задава се казус, създават се отбори на случаен принцип и се работи в екип върху идеята и представянето и в границата на 5 минути. Това е най-важното -учениците трябва да се научат да работят в екип и да презентират пред жури, което им задава въпроси, които ги карат да разберат, къде са сгрешили и с какво са се справили.

Затова за предпочитане са ученици, които не се изявяват много често в тази насока, за да почувстват реалната обстановка и да превъзмогнат зоната на притеснението. Както и присъствието на по-опитни ученици в отборите, за да бъдат лидери и да водят решаването на казуса в правилна посока. Желателно е и участието на обиграни отбори, които да служат за пример на останалите. Това е идеята, но в действителност печелят силните и изградени характери, а неопитните и колебливите винаги ще са на кантар и ще разчитат на щастливата звезда, която да ги изпрати в точният екип.

Различни са и тактиките в екипите. Някои наблягат на презентацията и се възползват от уменията си да играят пред публика, наблягайки на емоциите. Опитват се да говорят и да създават впечатлението на знаещи, макар, че понякога не им се получава. Други са направили стройна логическа презентация. Всичко е подредено – идея, приходи, разходи, решение, но екипът липсва. На сцената се е появил лидер, който засенчва всички. Винаги присъстват и статистите, които са тук по-задължение.

Всъщност проблемите започват още от началото, в което не си се разровил достатъчно и не си намерил разнообразна информация по темата. Идват когато не си я разгледал от различни гледни точки и позиции и не си попитал всеки от екипът си, какво мисли за възможните решения.  Когато не си записал вариантите и разпределил правилно ролите. За да направиш добра презентация и да я представиш качествено е нужно да си залят с данни. Тогава и импровизацията идва от само себе си, но това е подготвена импровизация.

Затова и тази форма на работа в екип трябва да се упражнява често в час. С размяна на ролите, като всеки премине през позицията на лидер, пресяващ и търсещ информация, дизайнер и презентатор. В тези часове учителят ментор има важна насочваща и контролираща роля. Умения се трупат в реални ситуации, но не като те хвърлят в бурното море в ролята на удавник. ДА, получаваш опит и представа, но се чувстваш постоянно на тръни, и не на място.

Ако си тренирал предварително и знаеш как да действаш, следвайки предадените ти правила за работа. Тогава и участието ти в този иновационен лагер ще протича в ролята на уверен и пълноценен участник. Дълбокото гмуркане рискува да отчае новобранците и да им създаде погрешно мнение за собствените им възможности. Постепенното навлизане в атмосферата на един нормален час е по-добрият вариант. Трупане на опит в положително настроена среда, създадена от учители, знаещи какво искат от учениците си. Създаващи всякакви варианти и ситуации, наблюдаващи и коригиращи грешките.

Подобни публикации: